PODIJELI

Poštovane porodice šehida, ratni vojni invalidi, demobilisani borci, cijenjene građanke i građani Kalesije,

Danas, 28 godina poslije, s ponosom se sjećamo veličanstvene bitke hrabrih kalesijskih boraca, koji su potpomognuti jedinicama iz Tuzle i Podrinja, porazili moćnog agresora, te Kalesiju učinili prvim oslobođenim gradom u Bosni i Hercegovini. Herojski podvig naših komšija i sugrađana bio je vjetar u leđa braniocima širom naše zemlje, te putokaz i dodatni motiv da se agresor može zaustaviti i poraziti.

Mnogi hrabri borci sa ovog područja, u odbrani Kalesije, ali i naše domovine od agresora, dali su ono najvrednije – svoje živote. Zato danas, posebnu zahvalnost dugujemo 431 šehidu, čija su imena ispisana na centralnom spomen-obilježju u Kalesiji, ali i ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima. Oni su se 23. maja zlatnim slovima upisali u historiju naše zemlje, a nama obezbijedili slobodu i mir. Oni su svoje živote utkali u temelje naše domovine Bosne i Hercegovine, a svoju hrabrost su pokazali na ratištima širom zemlje. Mnogi od njih, među kojima su bili i brojni mladići, svoju predanost u borbi za domovinu, demonstrirali su u najelitnijim jedinicama Armije Republike Bosne i Hercegovine. I zbog toga im, veliko hvala.

Na nama, novim generacijama, koji smo prije 28 godina bili djeca, obaveza je da njegujemo značajne datuma iz naše historije, te da zajedno učinimo više da se herojska borba kalesijskih boraca nikada ne zaboravi. Historija nas uči da svaki narod koji zaboravlja svoju prošlost, ne može imati sretnu i prosperitetnu budućnost. Mi danas u prvom oslobođenom gradu svjedočimo da herojsku odbranu našeg grada i naše domovine nikada nećemo zaboraviti, a to garantuje i činjenica da će se 23. maj zauvijek slaviti i kao Dan Općine Kalesija.

Istovremeno, obaveza svih nas je da uložimo veće napore da porodicama šehida, ali i cijeloj boračkoj populaciji obezbijedimo bolji život. Bez njih danas mi ne bi bili ovdje, ne bi slavili ovaj važan datum i ne bi imali svoju domovinu. Te činjenice uvijek, bez obzira na sve, moramo biti svjesni.

Kalesija i građani Kalesije zaslužuju bolje. Vrijeme koje je pred nama moramo iskoristiti da snažnije razvijamo privredu ove općine, da damo veću šansu mladim i sposobnim ljudima, te da na najbolji način iskoristimo sve potencijale ove općine. Kalesija ima izvrsne ljekare, privrednike, inženjere, umjetnike, ekonomiste i druge kvalitetne i talentovane ljude. Neki od njih su na izuzetno značajnim pozicijama u cijeloj zemlji, vode važna preduzeća i firme. Njih moramo privući da pomognu ovoj zajednici, ali im pružiti priliku da svoje ideje realizuju na području Kalesije. Jer, samo na takav način, uključivanjem najboljih među nama, snažnije ćemo razvijati Kalesiju i postaviti je na mjesto koje već odavno zaslužuje.
Na takav način ćemo se najbolje odužiti braniocima i šehidima Kalesije, a novim generacijama pružiti bolju budućnost.

Svim građankama i građanima Kalesije, u ime Općinskog odbora SBB-a Kalesija i u svoje lično ime, čestitam 23. maj – Dan Općine Kalesija i dan kada je Kalesija postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini.

OO SBB Kalesija
Elvir Rožnjaković, predsjednik

(NKP.ba)

PODIJELI