PODIJELI

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramić uručio je ključeve novog doma samohranoj majci troje djece Nedžibi Halilović čija porodična kuća je stradala u poplavama, a lokacija proglašena crnom zonom na kojoj se više ne mogu graditi objekti za stanovanje.

Iako Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ne rješava pojedinačne slučajeve, već se isključivo bavi sistemskim rješenjima putem svojih programa, ovom prilikom izražavajući socijalnu osjetljivost, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar Ramić pokrenuli su akciju i u saradnji s donatorima osigurana je kupovina zemljišta u Zenici, a Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je sagradilo kuću.

– Uprkos ograničenim resursima kojima raspolaže Ministarstvo, podržali smo samohranu majku troje djece, te je ova priča, koja je mogla imati tragičan epilog 20. maja 2016. godine, danas dobila sretan kraj. Pred ovom, kao i brojnim drugim socijalno ugroženim porodicama, a posebno onima koje se još nisu oporavili od velikih poplava iz 2014. godine, izazovi ne prestaju sa stambenim zbrinjavanjem.

Međutim, zahvaljujući vrijednom radu predstavnika institucija ostaje nada da sutra može biti bolje nego danas. Važno je da nikada ne zaboravimo potrebe građana Federacije, pogotovo najosjetljivijih kategorija – rekao je ministar Ramić.

Inače, krajem maja 2016. godine, bh. mediji su objavili vijest o samohranoj majci Nedžibi Halilović, koja je radi neuslovnog mjesta stanovanja, došla pred zgradu Vlade Federacije BiH da bi ukazala na svoj problem. U znak protesta, iz očaja se pokušala zapaliti, jer je smatrala da je to jedini način da skrene pažnju na bezizlaznost situacije u kojoj se nalazi, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

(NKP.ba)

PODIJELI