MIZ Kalesija: U džematu Memići Centar obilježen Mevlud – dan rođenja Muhammeda,...

MIZ Kalesija: U džematu Memići Centar obilježen Mevlud – dan rođenja Muhammeda, a.s.

166
0
SHARE

U ponedjeljak (13. januar 2014. god./12. rebiu-l-evvel 1435. h.g.), centralnom mevludskom svečanošću za područje Medžlisa IZ Kalesija, koja se održala u džematu Memići Centar nakon podne-namaza, obilježen je 12. rebiu-l-evvel – dan rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

DZAMIJA MEMICI CENTARTradicionalnim učenjem mevludskih stihova, kao i ilahija i kasida koje sadrže i u sebi nose poruku o životu Muhammeda, a.s., prisutni na mevludskoj svečanosti su oživjeli spomen na Poslanika i njegovo rođenje.

Prije mnogo godina, u pjeskovitoj Arabiji, daleko od naše rodne Bosne, rodio se čovjek koji je izvršio najveće promjene u povijesti, čovjek koji je bio nepismen a iz njegovog života pouku crpe milioni ljudi.

Ime Muhammed je danas jedno od najčešćih imena kojim roditelji nazivaju svoju djecu. Ime Muhammed nosi i imam džemata Memići Centar, Muhamed ef. Jahić, koji je na početku svečanosti kao domaćin, kako je to kod nas običaj i tradicija, poselamio sve prisutne zaželjevši im dobrodošlicu.

O Muhammedu, a.s., njegovom rođenju, bošnjačkoj tradiciji i običajima Bošnjaka, govorio je na kraju svečanosti glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Enver ef. Alić.

U svom obraćanju glavni imam MIZ Kalesija je rekao:
– Mi obilježavamo današnji dan kao dan rođenja Muhammeda, a.s., kao dan rođenja našeg Poslanika. Mevlud nije svetkovina niti je Muhammed, a.s., ikakav svetac. On je čovjek kojeg je Allah poslao da nas uputi. Obilježavanje rođenja Muhammeda, a.s., naša je tradicija koja nas je sačuvala kao muslimane u nekim prijašnjim vremenima. No međutim, u današnjem vremenu preinačili smo svoju tradiciju i preinake u našoj tradiciji su nas dovele do upražnjavanja samo tradicije. Nama ne treba i nije potreban “ukrasni islam” niti “evropski trendovi” u vjeri. Nama je potreban živi islam, potrebna nam je iskrenost i odgovornost, potrebno nam je da slijedimo i volimo Poslanika u živoj praksi. Živi islam nije teorija, to je islam u riječima i na djelu.
Danas, na dan rođenja Muhammeda, a.s., u nama treba da se rodi ideja našeg preokreta u duhu trenutnog vremena i stvarnosti, bez imalo promjena bilo čega od islama i u islamu. Moramo prvo sebe da uvjerimo da smo muslimani, a onda da to samoubjeđenje prenesemo i na naša djela. Ne možemo od islama imati samo puku priču i tradiciju. One koje danas nazivaju selefijama vidimo stalno u džamiji, na namazu, a neki su svoje muslimanstvo sveli na upražnjavanje tradicije. Musliman svoj islam potvrđuje u džamiji i našim džamija su potrebni muslimani koji će ukrasiti naše džamije. Nisu skupocjeni lusteri džamijski ukras već su to njeni posjetioci, klanjači koji u njoj namaz obavljaju. A nije ni rješenje da se namaz klanja na pijesku, jer su to tako radili prvi muslimani. Nama su te promjene upravo potrebne, promjene u duhu vremena našeg, promjene koje će nas dovesti da sami sebe ubjedimo da smo istinski muslimani. Na putu promjena potrebna nam je iskrenost i samosvjesnost, kao i odgovornost svih nas. Uzora u Poslaniku imamo, a ako nam je Poslanik uzor onda znajmo da je Poslanik zadovoljan nama!, rekao je Enver ef. Alić.

Poslije završetka svečanosti, današnji domaćini džematlije džemata Memići Centar na čelu s džematskim odborom, priredili su zakusku za svoje goste.

 

(MIZ Kalesija/ NKP.ba)