MIZ Kalesija: U subotu (9.aprila) obilježavanje Dana bošnjačke dijaspore u Papraći

MIZ Kalesija: U subotu (9.aprila) obilježavanje Dana bošnjačke dijaspore u Papraći

97
0
SHARE

papraca dzamija

Medžlis Islamske zajednice Kalesija Vas poziva na manifestaciju obilježavanja Dana bošnjačke dijaspore, koja će se održati u džematu Papraća u subotu (9. aprila 2016. god.), nakon podne-namaza.

Islamska zajednica u BiH je 11. april u svom kalendaru uvrstila kao “Dan bošnjačke dijaspore”. Dijaspora za Islamsku zajednicu su, pored naših Bošnjaka rasijanih po svijetu, stanovnici manjeg bh entiteta. Onoliko koliko je u mogućnoti Islamska zajednica se brine o ovoj dijaspori, pa je obilježavanje “Dana bošnjačke dijaspore” jedan vid podrške i pomoći Bošnjacima u RS-u, koje su, očito je, gotovo svi zaboravili.

Papraća teritorijalno pripada općini Šekovići, ali je ovaj džemat odlukom Tuzlanskog muftijstva u amanetu kalesijskog Medžlisa.

Vjerska manifestacija obilježavanja Dana bošnjačke dijaspore na području MIZ Kalesija obavit će se u subotu (9.04.2016. god.) nakon podne namaza u papraćkoj džamiji.

Predmet: SERGIJA za održavanje vjerskog islamskog života u Papraći

Poštovani islamski vjernici i vjernice,

Esselamu a’lejkum!

Svi mi znamo da su naše džamije i džemati naša najbolja i najefikasnija okupljališta. Muslimani Papraće, ono što ih tamo ima, okupit će u papraćkoj džamiji svakog petka. Brojčano su mali a mi smo se obavezali da ćemo im pružati pomoć da bi se u džematu Papraća bar džuma-namaz obavljao. Stoga ćemo, mi, koji danas klanjamo džumu-namaz u ovoj našoj džamiji, putem uobičajene sergije, pomoći da se u Papraći i 2016. godine po Miladu ne prekida sa okupljanjem muslimana na najboljem mjestu u džamiji, jedinoj džamiji na području opštine Šekovići.

Također, potrudimo se da u Papraći budemo u subotu, 09.04.2016. godine, od podne-namaza, kako bismo sa papraćanima, i nadamo se velikim brojem nas koji nismo iz Papraće, mevludskim programom, obilježili Dan bošnjačke dijaspore.

Dakle, Papraća je naša savjest i mi moramo pružati stalnu pomoć kako bi život Bošnjaka u njoj bio moguć!

Uz selam i poštovanje!

Glavni imam
Enver ef. Alić

.
(MIZ Kalesija/ NKP.ba)