Mjesecima bez sjednice OV Kalesija, pa otkazivanje sjednice 3 dana prije termina...

Mjesecima bez sjednice OV Kalesija, pa otkazivanje sjednice 3 dana prije termina (bez obrazloženja): “Rješava” li se pitanje za još nekog vijećnika, ili delegacija Općine putuje u Tursku!?

497
0
SHARE

Zadnja (XIV) redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija je održana 06.07.2022., a nakon toga je održana samo vanredna sjednica OV na temu rebalansa budžeta 01.09.2022.godine.
Iako skoro 4 mjeseca bez redovne sjednice, kalesijskim vijećnicima se redovno za svaki mjesec isplaćuju paušali i dnevnice, koje su polovinom 2021. godine duplirali u odnosu na ranije, te se radi o 650.oo KM za svaki mjesec, te 100.oo dnevnica za svaku održanu sjednicu.

Prije dvije sedmice održan je Kolegij OV na kojem je određen datum i zakazana XV (petnaesta) redovna sjednica OV Kalesija, a to je 27.10.2022.

U ponedjeljak (24.10.2022.) predsjedavajući OV Kalesija Damir Džafić je, po hitnoj proceduri, telefonskim pozivima iz Općine između 12 i 13h zakazao sjednicu Kolegija za 15.oo sati.
Na Kolegiju je ukratko upoznao prisutne da je 16 vijećnika, svako za sebe, protokolisalo dopis u kojem obavještavaju da neće moći prisustvovati sjednici OV Kalesija zakazanoj za ČETVRTAK, 27.10.2022.

Na pitanja vijećnika, koji nisu upoznati o razlozima nemogućnosti prisustva većine od 27 izabranih vijećnika, koje razloge su naveli, predsjedavajući nije imao konkretan odgovor.
Sjednica je odlukom većine na Kolegiju, glasanjem 10:1, prolongirana za naredni četvrtak, 03.11.2022.

Samo jedan vijećnik i stranka su se oglasili o odgođenoj sjednici.
Naime, vijećnik NIP-a Admir Karić je na Facebook profilu prokomentarisao odgađanje sjednice, te iznio dvije teorije/informacije.
Naime, prva opcija je “klasična” kada su u pitanju vijećnici većine koji “udruživanjem” žele pokazati načelniku da mogu uraditi nešto, te žele poslati poruku da se mora nešto/za nekoga završiti ono što su dogovorili.
Vjerovatno se, ako je to u pitanju, kao što je bio slučaj prije nekoliko dana kada je još jedan od vijećnika dobio posao u javnom preduzeću, radi o nekoj obavezi/obećanju prema nekom od vijećnika.
Druga opcija je informacija koja se pojavila, a to je da ekipa okupljena oko načelnika, koju očigledno čine i neki od vijećnika, putuje u Tursku, navodno u općinu Talas u pokrajini Kayseri, koja se nedavno “bratimila” sa Općina Kalesija.
Trebalo bi da se radi o uzvratnoj posjeti delegacije Općine Kalesija, a ko će činiti delegaciju – ostaje da se vidi.

Svakako da je zanimljivo da predsjedavajući OV Kalesija na Kolegiju, pa ni javno, ne smije da govori o razlozima prolongiranja sjednice, odnosno o nevjerovatnom protokolisanju 16 zasebnih informacija prema OV da vijećnici ne mogu prisustvovati, što ranije nikada nije bio slučaj.

(NKP.ba)