Mještani Petrovica pokazali jedinstvo: Izgorjela kuća braće Ahmeta i Senada Gutića dobila...

Mještani Petrovica pokazali jedinstvo: Izgorjela kuća braće Ahmeta i Senada Gutića dobila novi krov, za 20-tak dana komšije prikupile više od 10.000 KM

1154
0
SHARE

U kalesijskom naselju Međaš (Gornje Petrovice) 11.februara u večernjim satima je došlo do požara na porodičnoj kući braće Ahmeta i Senada Gutića.
Na sreću, ukućani su uspjeli na vrijeme napusiti objekat koji je gorio, te nije bilo povrijeđenih.
Na kući je pričinjena velika materijalna šteta, a požar je osim sprata uništio i krov kuće.
Brzom intrevencijom vatrogasaca iz Kalesije, koji su požar gasili sa dva vozila, spriječena je veća šteta.

Dva dana kasnije, komšije Senada i Ahmeta Gutića su pokrenuli akciju prikupljanja novčanih sredstava za sanaciju kuće.

Za 20-tak dana koliko je trajala akcija, prikupljeno je 10.500 KM.
Odmah se pristupilo nabavci građe i crijepa za krov, pa je jučer (nedjelja, 05.marta) prije kiše kuća dobila novi krov.
Izrada krova je koštala oko 5,5 do 6 hiljada KM, a većinu radova su izvodile komšije koji su se dobrovoljno javili da pomognu na taj način.

  • “Prioritet je bio da uradimo novi krov na kući, i zaista smo oduševljeni odzivom naših komšija. Samo kroz blokove mjesne zajednice je zabilježeno 10.500 KM donacije, i zahvaljujemo se svima koji su se odazvali ovoj akciji. Akcija je bila maksimalno transparentna, i svi koji su donirali nova su dobili priznanicu od mjesne zajednice. Također, treba reći da su neki od naših komšija, pa i ljudi iz drugih kalesijskih naselja, direktno se obratilo braći Ahmetu i Senadu kako bi im pomogli.
    U dogovoru sa njima dvojicom ćemo odlučiti šta uraditi sa preostalog novca, jer je šteta na kući bila i na samom objektu, pogotovo na gornjem spratu” – govori za NKP.BA Zijad Gutić, jedan od inicijatora akcije.

KUCA BRACA GUTIC SANACIJA KROVA

Stanovnici Međaša (Petrovice Gornje) su ponosni na zajedništvo koje su pokazali kako bi pomogli dvije porodice moje je zadesila tragedija, koja se mogla dogoditi svakome od njih.
Kako kažu, mnogo znači kada znaš da možeš računati na pomoć komšija, a nadaju se da će se zajednički okupljati i oko nekih ljepših stvari, te da tragedija neće biti jedini povod da pokažu da svi mogu zajedno raditi, bez obzira na sve razlike.


(NKP.ba)