PODIJELI

Muhamed Čirak iz Tuzle je u ponedjeljak, 05. oktobra proučio završne ajete iz Kur’ana pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i tim činom postao hafiz.

Muhamed Čirak (sin Džafera i Halide), rođen je 3. novembra 2003. godine u Tuzli.

Muhamed je učenik III razreda Behram-begove medrese u Tuzli. Učestvovao je na raznim domaćim i internacionalnim takmičenjima i ostvarivao zapažene rezultate. Na državnom i regionalnom takmičenju u kategoriji hifza 5 džuzeva, osvojio je 1. mjesto.

Prve korake na polju učenja Kur’ana Časnog Muhamed je napravio u mektebu Džamije Kralj Abdullah. Njegovi muallimi bili su hafiz Ahmed-ef. Huskanović, hafiz dr. Edin-ef. Peštalić i hafiz Ahmed-ef. Rahmanović. Muhamed je tokom osnovnog obrazovanja pohađao i Školu Kur’ana Medžlisa Tuzla, a njegovi profesori u okviru programa rada Škole bili su Jasmin-ef. Nedimović i Edib-ef. Avdić. Svi oni su dali poseban doprinos da Muhamed zavoli hifz i odluči se na proces memorisanja Kur’ana napamet. Njegov muhafiz bio je glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Poseban trud na ovom Muhamedovom putu uložili su njegovi roditelji Džafer i Halida, koji su mu bili posebna podrška.

Muhamedov uspjeh je uspjeh i tuzlanskih mekteba, Škole Kur’ana, kao i tuzlanske Medrese jer je još jedan njihov učenik ponio titulu hafiza Kur’ana.

Radost ovog posebnog dana s Muhamedom i njegovom porodicom podijelili su njegov muhafiz hafiz Ahmed-ef. Huskanović, njegovi profesori, muallimi i prijatelji.

(NKP.ba)

PODIJELI