PODIJELI

”Svijest o boravku u planini osvježava um, poboljšava zdravlje, jednostavno razvija se socijalna komponenta i u svemu tome boravak u planini je ne samo obaveza nego i nužda današnjeg čovjeka da bi imao dug i srećan život” 

Odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda, 11. prosinac obilježava se kao Međunarodni dan planina. Svake godine na ovaj datum ukazuje se na potrebu za kontinuiranim osvješćivanjem stanovništva o ogromnom značaju planina i održivog razvoja njihovog okoliša za očuvanje kvalitetnog života na Zemlji. 

Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli ukazao je na potrebu suradnje profesora, studenata, učitelja i učenika i zajedničkom djelovanju na ovom planu. Međunarodni dan planina 2019. godine ukazuje na važnost planina za mlade. Očekuje se da oni preuzmu aktivnu ulogu u pozitivnim promjenama prema zaštiti planinske prirode. 

”Svijest o boravku u planini osvježava um, poboljšava zdravlje, jednostavno razvija se socijalna komponenta i u svemu tome boravak u planini je ne samo obveza nego i nužda današnjeg čovjeka da bi imao dug i srećan život”, kaže Muhamed Omerović, predmetni nastavnik, prenosi BHRT.

(FENA/ NKP.ba)

PODIJELI