PODIJELI

Znate li ko je najbolji strijelac Kup takmičenja od kako se igra u novijoj historiji BiH? Nije ni Ivan Lendrić, ni Mersudin Ahmetović, ni Zoran Kokot, niti bilo koji drugi premijerligaški napadač.

Sa osamnaest golova u Kupu BiH najbolji je amater, nekadašnji bokser Semir Mujkanović. Semir je “ex” prvotimac Željezničara. Igrao je još u Slobodi, Drini, a najbolje godine provodi u Kikačima. Mujkanovići, otac i sin Senad i Semir pišu fudbalsku historiju. Ne samo u Kikačima, a svojoj opštini, kantonu, već u BiH.

Ne postoji u ovom dijelu Evrope klub čiji je teren prije dva mjeseca bio potopljen, iz vode je napola virio samo okvir gola.Na hutbama se pričalo o nepogodi koja je zadesila Mladost, a danas se s mindera opet priča “kako su čuda moguća”.

U Kikačima se piše historija. Jedan čovjek, jedan predsjednik dva kluba, koja su izborila plasman u završnici Kupa BiH. Mladost i Sloboda. Mladost igra Kantonalnoj, a Sloboda u Premijer ligi.

Kantonalac dočekuje Slogu iz Crnjelova, a Sloboda Široki Brijeg. Sloga iz RS je favorit, jer su sve sudije, kontrolor iz istog entiteta. Dragan Bjelica je glavni sudija. Na strani domaće Mladosti je ubojiti Semir Mujkanović, koji je golovima rušio sve prepreke. Najprije komšijske klubove, Bosnu, Raince, Vukovije, Prokosoviće, zatim imenjaka iz Malešića, Radnički, Banoviće… Leotar je posljednji koji je kapitulirao na “Tom Cat” Areni.

I sada su na pragu historijskog uspjeha. Premda je Mujkanović igrač glavna zvijezda, a otac Mujkanović najveći finansijer, za uspjeh su jednako zaslužni svi igrači, a posebo vatreni i klubu odani navijači.

Ipak, jedno ime zaslužuje poseban pomen. Strastveni “fejzbukovac”, omiljen među rajom od Triglava do Đevđelije, od Australije do Amerike, nekadašnje krilo Slobode i Osijeka, omladinski reprezentativac, boem Ademir Smajlović je uz Mujkanovića arhitekta fudbalskog čuda. Ado nema profi licencu, ali ima trenerski “šmek”, žicu, fudbalsku intelegenciju…

Kikači su danas centar i Kantona. Sutra će Kikače pohoditi brojni političari. S ciljem podrške, a i da se ugrabi koji glas. Ne bi bilo zgoreg da političari, biznismeni klubu poklone kakvu hediju.

Nakon utakmice u Kikačima, publika će krenuti, petnaestak kilometara dalje ka Tušnju, bodriti drugi Mujkanovićev klub Slobodu, koja igra sa Širokim. Nije nemoguće da oba kluba prođu dalje, pa i da se sastanu u novoj “rundi” Kupa BiH. A onda, ni Evropa nije daleko. Još dojučer je Mladost bila potopljena, a Mujkanović bio na podu, nakon verbalnog “rata” s Azmirom Husićem. Kada se činilo da je nokautiran Mujkanović se digao i krenuo ka tronu.

Donedavno se iz Kikača moglo u Babinu Luku, Hidane, Seljublje, Hrasno, Tojšiće, Čakloviće, Kalesiju… I sutra će mnogi s Garminovom navigacijom doći na stadion, ali za koji mjesec Mladost i Kikači bit će i na fudbalskoj mapi Evrope. Kao klub koji se digao iz vodene stihije i napravio pravo čudo.

Sastav Mladosti

Golmani: Edin Ibrišimović,Haris Glušac

Odbrana: Denis Idrizović, Edin Jašarević, Adnan Bečić, Hasret Suljić, Edin Sakić

Vezni red: Senaid Brkić, Adnan Hukić, Senad Selimović, Ermin Avdibašić, Admir Ćehajić, Armin Dedić, Mirsad Karamujić, Adel Hukić

Napad: Semir Mujkanović, Hasan Užičanin, Bakir Sakić

(NKP.ba)

PODIJELI