Muslimani u subotu navečer obilježavaju Lejletu-l-berat – Noć sudbina za narednu godinu:...

Muslimani u subotu navečer obilježavaju Lejletu-l-berat – Noć sudbina za narednu godinu: Centralna mevludska svečanost u kalesijskom Medžlisu u Ćaršijkoj džamiji

134
0
SHARE

DZAMIJA CARSIJSKA KALESIJA 2

Medžlis Islamske zajednice Kalesija Vas poziva na mevludsku svečanost povodom mubarek Lejletu-l-Berata, koja će se održati u subotu, 21.05.2016. god., nakon akšam-namaza.
Domaćin mevludske svećanosti je džemat Čaršijska džamija u Kalesiji.

Lejletu-l-Berat je treća mubarek noć a ona nagovještava skori dolazak šehri-ramazana. Također, navode da je Berat noć želja, dova, oprosta, sudbine… Prema predajama u noći Berata se zatrese drvo Sidretu-l-Munteha i s njega opadnu listovi s imenima onih koji će se roditi i umrijeti u narednoj godini. U hadisu se navodi da je za Lejletu-l-Berat Poslanik, a.s., rekao: “U ovoj noći upisuje se svako novorođenče naredne godine. Upisuju se svi mrtvi, opskrbe se spuštaju a uzdižu se djela i poslovi.”

Lejletu-l-Berat je i noć oprosta, jer u njoj, prema hadisu, Allah dž.š. sa zalaskom Sunca se spušta na najbliže zemaljsko nebo i pita: – Traži li neko oprosta pa da mu oprostim, traži li neko opskrbu pa da ga opskrbim, ima li neko u belaju i bolesti pa da mu to otklonim, ima li neko to, ima li neko to, pa tako sve do zore.

Prema sunnetu Muhammeda, a.s., dan nakon ove noći provodi se u postu, a sama noć u povećanom ibadetu. Ibn Madždže bilježi Vjerovjesnikovu, a.s., izreku: “Kada nastupi petnaesta noć šabana, bdijete u njoj, a dan koji slijedi postite.”
lejletul berat dzamija kal

.
(NKP.ba)