Na današnji dan otvoren Željin dom – stadion Grbavica

Na današnji dan otvoren Željin dom – stadion Grbavica

218
0
SHARE

Fudbalski klub Željezničar, koji je osnovan 1921. godine, u početku je svoje utakmice igrao na raznim terenima u Sarajevu, a dvadesetak godina kasnije rodila se potreba za vlastitim stadionom.

Stadion_grbavica_1951_fkzeljeznicarBa

Članovi Radničkog sportskog društva Željezničar su 1949. godine pokrenuli radnu akciju – gradnju stadiona u sarajevskom naselju Grbavica, po kojem je i dobio ime.

Radovi su završeni četiri godine kasnije. Stadion je imao samo jednu tribinu i to zapadnu (drvenu), koja je prenesena sa stadiona 6. april. Također je postavljena atletska staza.
Stadion_Grbavica_stara_historija_Ba
Stadion je otvoren na današnji dan 13. septembra 1953. godine. U prvoj zvaničnoj utakmici, prilikom otvaranja, Željezničar je savladao Šibenik sa 4:1. Veliko renoviranje stadion je doživio početkom sedamdesetih godina kada je uklonjena atletska staza, te napravljena istočna i južna tribina, kao i reflektori.

Sjeverna tribina izgrađena je tek nakon historijske utakmice Željezničara i Videotona u polufinalu Kupa UEFA-e 1985. godine.

Dom hiljada plavih navijača agresorske snage zapalile su 4. maja 1992. godine. Tom prilikom u potpunosti je izgorjela zapadna tribina, a sa njom je izgorjelo i nestalo izgorjelo je i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala fudbalerima, a ostala drugim klubovima Sportskog društva Željezničar. Ostatak stadiona, reflektori krov sjeverne tribine su također uništeni.

Po završetku rata, stadion je obnovljen, a 2. maja 1996. godine na njemu je odigrana prva utakmica nakon rata između Željezničara i Sarajeva.
Grbavica_sjever_noc_velika

Stolice na stadion su postavljene 2004. godine, a reflektori su obnovljeni tek 2009. godine. Prvu utakmicu pod svjetlima reflektora, nakon 17 godina, na stadionu Grbavica Plavi su odigrali protiv Zrinjskog.

Danas, nažalost, stadion ne ispunjava uvjete za odigravanje evropskih utakmica, a njegova obnova i rekonstrukcija najavljuju se godinama.

(NKP.ba)