PODIJELI
  • U nedjelju, 6. maja 2018. god., na džamijsko-edukativnom kompleksu u Dubnici, čija izgradnja još uvijek traje, održana je vjerska povodom Dana džamija i tom prilikom je, povodom završetka građevinskih-betonskih radova, proučena i šljemenska dova.
    U subotu, kao i u nedjelju, upriličeno je darivanje šljemena.

7. maj je u Takvimu – Kalendaru IZ u BiH označen kao Dan džamija, dan sjećanja na rušenje Ferhadije i ostalih džamija koje su porušene. 7. maja se širom Bosne i Hercegovine organizuju vjerske svečanosti, te se muslimani Bosne podsjećaju na teške dane iz nedavne prošlosti kada su rušene naše džamije.

Od rušenja Ferhadije je prošlo više od dvije decenije. Porušene džamije su obnovljene a nove sagrađene. Na području Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, u Dubnici, trenutno se gradi moderni savremeni džamijsko-edukativni kompleks. Iako još uvijek njegova izgradnja u potpunosti nije okončana, Medžlis IZ Kalesija je u kalendaru aktivnosti u 2018. godini odredio da se vjerska svečanost povodom Dana džamija održi u džamiji sa edukativnim centrom u Dubnici, te da se povodom završetka građevinskih-betonskih radova prouči i šljemenska dova i upriliči darivanje šljemena.

U subotu, 5. maja, sa početkom u 10.00h otpočelo je darivanje šljemena koje je trajalo do večernjih sati tog dana. Darivanje šljemena je nastavljeno i u nedjelju, 6. maja, a ova hajr akcija okončana je u večernjim satima.

U nedjelju, 6. maja, u džamijsko-edukativnom kompleksu u Dubnici, sa početkom u 11.45h, otpočela je vjerska svečanost povodom Dana džamija.

Na svečanosti su prisutni, kroz dokumentarni film i slike porušenih kalesijskih džamija, imali priliku se podsjetiti na dane kada su naše džamije bile mete rušilačkih ruku.

(NKP.ba)

PODIJELI