Na kolektivnoj dženazi u Gornjoj Kalesiji 1. juna bit će ukopano 28...

Na kolektivnoj dženazi u Gornjoj Kalesiji 1. juna bit će ukopano 28 tijela

139
0
SHARE

MEMORIJALNI CENTAR GORNJA KALESIJA 01

Na 18. kolektivnoj dženazi i ukopu u šehidskom mezarju Gornja Kalesija u Zvorniku 1.juna bit će ukopano 28 tijela ubijenih tokom rata na području općine Zvornik, najavljeno je na današnjoj pres-konferenciji u Tuzli.

-Stazom smrti za 668 muškaraca u osam sati 1. juna ide se do Bijelog Potoka, odakle se odlazi u Tehničko-školski centar u Karakaju, gdje je većina njih ubijena, nakon čega se nastavlja do masovne grobnice Crni vrh. Zatim se ide u kompleks Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji, gdje će se klanjati dženaza- kazao je Haris ef.Mustajbašić, glavni imam MIZ-a Zvornik.

Od 28 osoba kojima će biti klanjana dženaza, samo njih osam je identifikovano, a 20 je neidentifikovano i bit će ukopani kao N.N.(nepoznate osobe).

– Ove godine se ukopava 20 tijela za koja se nema ko pobrinuti i oni su naša zajednička odgovornost – poručio je ef. Mustajbašić.

Prvog juna se obilježava 24. godišnjica stradanja Bošnjaka na prostoru općine Zvornik, a ujedno će biti obavljena kolektivna dženaza za 28 osoba, navodi Hakija Smajlović, sekretar Udruženja nestalih i ubijenih i odvedenih općine Zvornik.

Naglašava da je među osam identifikovanih i žena, Ziba Nuhanović, dok je najstarija osoba Rahman Bećirović, koji je na dan ubistva imao 71 godinu, a najmlađa osoba Sead Fejzić, koji je imao 33 godine.

Od 20 neidentifikovanih tijela njih 18 potječe iz sekundarne grobnice Crni vrh, jedno iz Kazanbašča, te jedno iz masovne grobnice Ramin Grob.

Na području općine Zvornik iz perioda od 1992. godine se vodi 1.550 nestalih osoba, od čega je identifikovano njih 1.143, dok se još 407 osoba vodi kao nestalo, ističe Smajlović.

Ukupan broj nestalih s područja ove općine iz perioda 1992.-1995. godina je 465.

Na konferenciji za novinare izraženo je nezadovoljstvo i zbog procesuiranja zločina na području općine Zvornik, radom Tužilaštva BiH i činjenicom da je “više Tužilaštvo u Beogradu učinilo, a Tužilaštvo BiH procesuiralo je samo tri osobe”.

U Gornjoj Kalesiji će prvog juna biti ukopani: Orhan Omerović, Ziba Nuhanović, Hašim Osmanović, Mehmedalija Ahmetović, Muhamed Mujanović, Rahman Bećirović, Sead Fejzić i Hasan Smajić.

.
(NKP.ba)