PODIJELI

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

licna kartaAgencija za identifikacione dokumente evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) sutra će u produkciju pustiti novu aplikaciju za biometrijske lične karte koja će se testirati u realnim uslovima dok je sistem u produkciji, što podrazumijeva završnu fazu testiranja sistema, prenosi Fena.

Uvođenje biometrijskih ličnih karata predstavlja jednu od faza poboljšanja i unapređenja sigurnosti sistema ličnih dokumenata, što je obaveza koju je BiH preuzela prilikom pregovora za bezvizni režim sa Evropskom unijom.

Završna faza će trajati do početka izdavanja biometrijskih ličnih karata 1. marta, ali se prekidi u radu sistema očekuju samo u prvoj sedmici.

IDDEEA će na raspolaganje staviti sve tehničke i ljudske kapacitete kako bi se testiranje što manje osjetilo na lokacijama organa za izdavanje ličnih dokumenata (MUP- ova), a eventualni prekidi u radu što prije sanirali.

Nove lične karte će, za razliku od postojećih, biti kvalitetnije izrade, imaće bolju zaštitu i imaće sliku u boji. Cijena nove lične karte BiH biti viša za 80 odsto od postojeće, odnosno 18 konvertibilnih maraka.

Nove vozačke dozvole u Bosni i Hercegovini također će se izdavati od 1. marta 2013 godine, a cijena će im biti 60 KM.

 

(NKP kalesijski.com)

PODIJELI