Najjeftinija paklica cigareta kompanije Imperial Tabacco koštat će 2,80 KM

Najjeftinija paklica cigareta kompanije Imperial Tabacco koštat će 2,80 KM

308
0
SHARE

Najjeftinija paklica cigareta iz portfolija Imperial Tobacco BH koštat će 2,80 KM, izjavio je direktor Imperial Tobacco BH Kemal Jakić u svjetlu najavljenog poskupljenja duhanskih prerađevina u Bosni i Hercegovini

 

On je naglasio da  potrošači Imperial Tobacco cijene zbog dokazane kvalitete njihovih proizvoda te da će se zato, kao odgovorna kompanija, odgovorno ponijeti prema njima u vremenu krize na BH tržištu, saopćeno je iz marketinške agencije Communis.

– Poresko opterećenje na paklicu cigareta sada iznosi oko 80 posto same cijene proizvo, te je na udaru cijela privredna grana, rekao je Jakić.

Istakao je da praksa pokazuje da nagli skok cijena, odnosno velika poreska opterećenja, uzrokuju porast sive ekonomije i razvoj nelegalnog tržišta cigareta, pri čemu se izbjegavanjem plaćanja poreza nanose višemilionske štete budžetu države.

– Cijenimo napore državnih institucija koje provode aktivnosti usmjerene na suzbijanje ilegalnog tržišta i smatramo da je vrlo važno da takve aktivnosti budu nastavljene i intenzivirane, zaključio je Jakić.

U situaciji u kojoj cijela jedna grana privrede trpi gubitke usljed pada potrošnje, na najvećem udaru su mali obrti, kiosci, koji se svakodnevno zatvaraju te vlasnici i njihove porodice ostaju bez egzistencije.

Poskupljenje duhanskih prerađevina u Bosni i Hercegovini predviđeno je za početak 2013. godine.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje donio je odluku o minimalnoj akcizi, što će dovesti do poskupljenja paklice cigareta od minimalno 35 feninga početkom 2013., a javnosti će u narednih mjesec dana biti prezentirane detaljne informacije o novim cijenama Imperial Tobacco BH, saopćeno je iz marketinške agencije Communis.