PODIJELI

Dvadesetak imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo boravili su na području kalesijske općine. Prvo su bili u Brdima kod Kalesije, gdje su bili na dženazi Fate Đedović, majke hafiza Rijada ef. Đedovića, imama sarajevskog džemata Dobrinja 3B.

Nakon dženaze posjetili su Hemlijaše i obišli mezar heroja oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića – Senada, zvanog Crni labud, po kojem je i jedinica „Crni labudovi“ dobila naziv. Mehdin Hodžić je poginuo 10. maja 1992. godine, a ukupan je u mezarju pored džamije u Hemlijašima kod Kalesije.

– Mehdin Hodžić zajedno sa Hastom Tirićem i Samirom Ništavićem uoči same agresije bili su smješteni u našoj kući. Tu im je kratko vrijeme bila baza, odakle su išli prema Zvorniku i Sapni. Moja mati rahmetli Fata umrla je u petak, 10. maja, istog datuma kada je, prije 27 godina, poginuo i Mehdin Hodžić. Kad smo u razgovoru imamima iz Sarajeva spomenuli da je rahmetli Mehdin Hodžić ukopan u obližnjem selu Hemlijaši, imami su izrazili želju da obiđu njegov mezar i prouče Fatihu za dušu našeg heroja, kazao nam je Mustafa Đedović, saborac Mehdina Hodžića.

(NKP.ba)

PODIJELI