PODIJELI

Muslimansko svetište Kaba oprana je zemzem i ružinom vodicom nakon ovogodišnjeg hodočašća koje je obavilo oko četiri miliona muslimana.
Ovaj događaj se prakticira svake godine u mjesecima muharremu i ša banu po hidžretskom kalendaru i predstavlja veliki događaj koji prati veliki broj zainteresiranih, prenosi agencija Anadolija.

Ljudi se već u večernjim satima počinju sakupljati ispred Kabe i čekaju početak ceremonije. Mobilni telefoni i kamere bivaju pripremljeni za snimanje ovog događaja.
Snage sigurnosti su nakon klanjanja sabah-namaza osigurale prostor oko Kabe. Putem, koji je napravljen između palače kralja Abdullaha i Kabe, prošao je guverner Makke princ Khaled Al-Faisal, koji je također prisustvovao ceremoniji.

Nakon što su muslimani, koji su došli da prate ovaj događaj, proučili dove, otvorena su vrata Kabe.

Naime, ceremonija otvaranja vrata Kabe odvija se tako što se svakog petka imam Kabe nakon hutbe na pokretnom minberu polako kroz narod približi vratima. To približavanje traje oko pola sata.

Ovaj put su princ Halid, imam Kabe Šejh Abdurrahman bin Abdulaziz Al Sudais i nekoliko ministara i predstavnika diplomatskih misija otvorili vrata Kabe. Nakon otvaranja, uslijedio je ulazak u Kabu pomoću stepenica. Nakon toga su princ Halid i ostali visoki dužnosnici sa krpom namočenom zemzem i ružinom vodicom, počeli pranje unutrašnjosti Kabe. Čišćenje je nastavljeno pranjem spoljašnjeg dijela Kabe.

PODIJELI