PODIJELI

Historijski dan za bh. fudbal je 13.12. 2012. godine. U 13:00 sati u hotelu Holiday Inn počela je skuština N/FSBiH, na kojoj je izabran novi Izvršni odbor i predsjednik IO.

U maratonskom izdanju, kako rekosmo, historijskog dana za fudbal u BiH, na demokratskim izborima u kongresnoj sali sarajevskog hotela, 60 delegata izabralo je novog predsjednika Izvršnog odbora.

Prije samog glasanja za članove izvršnog odbora, najveća nepoznanica odnosila se na Kanton Sarajevo, gdje su kandidati bili Elvedin Begić i Dino Selimović. Na koncu, Begić je dobio više glasova, te se tako u ulozi favorita priključio Josipu Bevandi.

Begić i Bevanda su i prije same skupštine bili prvi favoriti u mrtvoj trci za ovu funkciju. Na koncu, titula prvog čovjeka N/FSBiH je pripala Dini Begiću. Begić je u prvom krugu glasanja dobio 36 glasova, a Bevanda 23, a jedan delegat je bio odsutan. U drugom krugu, omjer glasova je iznosio također 36:23 u korist kandidata iz KS, tako da je prostom većinom i zvanično okrunjen titulom prvog čovjeka bh. fudbala uz ovacije svih prisutnih u kongresnoj sali.

Spomenimo da je u proteklom periodu, Begić bio potpredsjednik Komiteta za normalizaciju, a ujedno i prvi čovjek fudbala u Kantonu Sarajevo.

Napominjemo, taman kada je glasanje trebalo krenuti, stigao je prijedlog da kandidati koji izraze kandidaturu za predsjednika, mogu na koncu biti potpredsjednici. Prijedlog prije skupštine je bio da kandidati koji izgube u trci za predsjednika, nemaju pravo učešća u izboru potpredsjednika. Nakon stanke koja je poprilično potrajala, delegati FIFA-e i UEFA-e su usvojili prijedlog, kao i delegati.

 

(NKP kalesijski.com/scsport.ba)

 

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal  na Facebooku

PODIJELI