PODIJELI

Na adresu našeg portala je 13.maja 2020. stiglo nekoliko fotografija od našeg čitaoca, zabilježenih u kalesijskom naselju Dubnica.
Riječ je o lokacija u neposrednoj blizini ulaza u Mektebski centar Dubnica, koji je u vlasništvu MIZ Kalesija.

Radeći na iskopavanju, utovaru i odvozi zemlje, uništen je nedavno asfaltirani put.
Pored toga, radovi na iskopavanju zemlje su bez dozvole, a za svako iskopavanje više od 1 (jednog) metra je potrebna dozvola nadležnih službi.
Prilikom iskopavanja, pored otuđene zemlje i uništene asfaltne površine, uništene su i mlade sadnice bora.

Nažalost, nakon objave na našem portalu općinski inskeptor, pa ni policija, nisu izašli na lice mjesta.

Nakon objave na NKP.BA, na lice mjesta je izašla zastupnica u Skupštini TK, Hasiba Kurtić, koja je uništavanje javne imovine (asfalt, mladi borovi, odvoz zemlje i odvoz zemlje sa drugih lokacija pored istog puta) prijavila u Policijskoj stanici Kalesija.

Saznajemo da je načelnikova firma, Unis Tok, sa mašinama iskopavala i odvozila zemlju, a u ponedjeljak (18.maja) je izvšena sanacija uništenog asfalta.

Asfalt je saniran, ali se i dalje ne zna šta će biti sa otuđene zemlje, ili uništenih borova koje su zasadile Šume TK.

Da li će policija nastaviti sa istražnim radnjama, te ustanoviti ostale okolnosti, ostaje da se vidi.
Svakako da se očekuje da zakon i procedure budu isti za sve građane.

Nemamo informaciju da li je PS Kalesija o svemu obavijestila općinskog građevinskog inspektora, te da li je isti nakon toga po službenoj dužnosti izlazio na lice mjesta.

  • – Danas (22.05.2020.) smo boravili na licu mjesta.
   Pored asfaltiranih 50-tak metara puta, ostaje pitanje šta će biti sa otkopane i odvezene zemlje, te uništenih sadnica bora.

  POGLEDAJTE VIDEO ZAPIS (koji je bio UŽIVO oko 19h), u kojem se p(r)ozivaju nadležni da postupe skladu sa zakonskim nadležnostima i procedurama, te sankcionišu počinioce.
  U suprtonom, kako smo naveli prilikom snimanja, pozivamo i ostale građane da vrše ovakva otkopavanja i odvoz sa ove ili drugih lokacija…

  🔻LIVE🔻🔘Dubnica, općina Kalesija.Saniran oštećeni put u naselju Dubnica.Da li će Policija nastaviti sa istražnim radnjama, te utvrditi odgovornost i štetu koja je uzrokovana, osim oštećenim asfaltom – kopanjem i odvozom zemlje, uništavanjem mladih borova…Da li je, i hoće li, na lice mjesta izaći općinski inspektor?Da li je zakon u praksi isti za sve?!

  Posted by Nezavisni Kalesijski Portal on Petak, 22. May 2020.

  (NKP.ba)

  PODIJELI