Nakon što su sami sebi povećali plaće, SDA-ovci u Parlamentu BiH sad...

Nakon što su sami sebi povećali plaće, SDA-ovci u Parlamentu BiH sad iz opozicije traže da se smanje

287
0
SHARE

Nakon što su u prošlom mandatu, dok su bili vlast, sebi podigli plaće SDA-ovci u Parlamentu BiH sad traže smanjenje.

Tako će Predstavnički dom Parlamenta BiH danas razmatrati prijedlog Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Dakle, prijedlog zakona dostavio je Klub SDA.

SDA-ovci u Parlamentu BiH, nakon što su glasali za povećanje plaća, sad žele da se one uravnoteže. Tačnije da se uravnoteže plaće budžetskih korisnika i političara.

Razlog za donošenje zakona je utvrđen nesrazmjeran odnos u koeficijentima i plaćama. I to od one najviše do najniže kako je određeno nacrtom budžeta BiH za 2023. godinu kojim bi osnovica za obračun plaća iznosila 630 KM.

To bi značilo da će radnici sa najmanjim koeficijentom imati povećanje plate od 114 KM. Dok bi dužnosnici poput članova Predsjedništava BiH dobili još 1.000 KM povećanja plate.

Prijedlog je usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH. Ali njegove principe nije podržala Komisija za finansije i budžet te će oni Zastupničkom domu dostaviti negativno mišljenje.

Komisija je jučer zadužila Vijeće ministara da prilikom donošenja budžeta BiH za 2023. godinu eventualno donese i odluku o povećanju osnovice za obračun plaća te u institucijama BiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi odgovarajuće izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH za 2023. godinu.

Uz to bi Vijeće ministara trebalo donijeti i prateće odluke kojima bi se onemogućilo nesrazmjerno povećanje plaća imenovanih i izabranih zvaničnika u institucijama BiH sa najvišim platama, te dodatno uravnotežili iznosi plata svih budžetskih korisnika u državnim institucijama.

(Raport/ NKP.ba)