Napuhavanje budžeta u svrhe predizbore kampanje: Nema redovnih sjednica ali za četvrtak...

Napuhavanje budžeta u svrhe predizbore kampanje: Nema redovnih sjednica ali za četvrtak (01.septembar) zakazana “Vanredna” sjednica kako bi se javni novac trošio u kampanji

625
0
SHARE

Predsjedavajući Damir Džafić zakazao je vanrednu sjednicu Općinskog vijeća Kalesija sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Razmatranje i donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu općine Kalesija za 2022. godinu.

Predloženim izmjenama, budžet općine Kalesija se sa 14,6 povećava na 17,1 milion maraka.  Kao razlozi povećan ja budžeta za više od 2,5 miliona maraka navode se primljeni tekući transferi od Mjesnih zajednica, dobijanje sredstava sa viših nivoa i unutrašnja preraspodjela rashoda i izdataka kao i novih izdataka.

Vanredna sjednica Općinskog vijeća održat će se u četvrtak, 01.septembra u BKC-u „Alija Izetbegović“ Kalesija sa početkom u 9 sati.

  • — Zakazivanje Vanredne sjednice je na svojoj Facebook stranici prokomentarisao vijećnik Admir Karić (NiP), koji je skrenuo pažnju na činjenicu da se ne održavaju redovne sjednice, te napisao da je ovo novo “napuhavanje” budžeta u cilju vođenja predizborne kampanje sa javnim novcem.
    Koliko je nerealan novi Rebalans govori podatak da bi Budžet nakon ovoga iznosio 17,1 miliona KM, a da je realizacija prošle godine bila 7,2 miliona KM.
    U Kalesiji se ništa konkretno ne radi, te samo zbog infalionih kretanja se može očekivati da će ostvarenje budžeta biti možda između 9 i 10 miliona, što bi bila ista vrijednost novca kao prošle godine pomenutih 7,2 miliona.
    Ipak, ističe vijećnik Admir Karić, ne sumnja da će s eu anrednih mjesec dana realizirati određene stvari kao što su prebacivanje novca na adrese gdje svoju riječ vode načelnik i pojedini vijećnici iz aktuelne većine.

— Pogledajte kompletan osvrt na ovu temu vijećnika Karića…

𝐍𝐨𝐯𝐨/𝐩𝐫𝐞𝐝𝐢𝐳𝐛𝐨𝐫𝐧𝐨 ‘𝐧𝐚𝐩𝐮𝐡𝐚𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞’ 𝐁𝐮𝐝𝐳̌𝐞𝐭𝐚 𝐮 𝐊𝐚𝐥𝐞𝐬𝐢𝐣𝐢: 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐢𝐫𝐚𝐦𝐨 𝐮 𝐃𝐮𝐛𝐚𝐢, 𝐢𝐦𝐚𝐦𝐨(𝐥) 𝐩𝐚𝐫𝐚 𝐝𝐨 𝐍𝐞𝐮𝐦𝐚, 𝐝𝐚𝐣 𝐁𝐨𝐳̌𝐞 𝐝𝐨𝐛𝐚𝐜𝐢𝐭𝐢 𝐝𝐨 𝐭𝐮𝐳𝐥𝐚𝐧𝐬𝐤𝐞 𝐏𝐚𝐧𝐨𝐧𝐢𝐤𝐞

Iako ne održavamo redovne sjednice Općinskog vijeća Kalesija, danas je održan Kolegij na temu održavanja VANREDNE sjednice OV Kalesija.Tako je 𝘇𝗮 𝗰̌𝗲𝘁𝘃𝗿𝘁𝗮𝗸 (𝟬𝟭.𝟬𝟵.𝟮𝟬𝟮𝟮) 𝘇𝗮𝗸𝗮𝘇𝗮𝗻𝗮 𝗩𝗮𝗻𝗿𝗲𝗱𝗻𝗮 𝘀𝗷𝗲𝗱𝗻𝗶𝗰𝗮 𝘀𝗮 𝗷𝗲𝗱𝗻𝗼𝗺 𝘁𝗮𝗰̌𝗸𝗼𝗺 – 𝗥𝗲𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻𝘀 𝗯𝘂𝗱𝘇̌𝗲𝘁𝗮.

Podsjećam, 𝐧𝐚𝐤𝐨𝐧 𝐳𝐚𝐝𝐧𝐣𝐞𝐠 𝐑𝐞𝐛𝐚𝐥𝐚𝐧𝐬𝐚 𝐧𝐚𝐬̌ 𝐛𝐮𝐝𝐳̌𝐞𝐭 𝐣𝐞 ‘𝐧𝐚𝐩𝐮𝐡𝐚𝐧’ 𝐧𝐚 𝟏𝟒,𝟒 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐧𝐚 𝐊𝐌.𝐈𝐳𝐧𝐞𝐧𝐚𝐝𝐚 (𝐣𝐞𝐫 𝐡𝐚𝐦𝐚𝐧 𝐧𝐢𝐬𝐦𝐨 𝐦𝐨𝐠𝐥𝐢 𝐳𝐚𝐤𝐚𝐳𝐚𝐭𝐢 𝐫𝐞𝐝𝐨𝐯𝐧𝐮 𝐬𝐣𝐞𝐝𝐧𝐢𝐜𝐮!?), 𝐩𝐨𝐣𝐚𝐯𝐥𝐣𝐮𝐣𝐞 𝐬𝐞 𝐣𝐨𝐬̌ 𝟐,𝟔 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐧𝐚 𝐊𝐌!?𝐊𝐚𝐨, 𝐝𝐨𝐛𝐢𝐣𝐚𝐦𝐨 𝐬𝐚 𝐯𝐢𝐬̌𝐢𝐡 𝐧𝐢𝐯𝐨𝐚…𝐎𝐯𝐢𝐦 𝐫𝐞𝐛𝐚𝐥𝐚𝐧𝐬𝐨𝐦 𝐧𝐚𝐬̌ 𝐁𝐮𝐝𝐳̌𝐞𝐭 𝐨𝐩𝐜́𝐢𝐧𝐞 𝐊𝐚𝐥𝐞𝐬𝐢𝐣𝐚 𝐳𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟐. 𝐛𝐢 𝐢𝐳𝐧𝐨𝐬𝐢𝐨 𝟏𝟕,𝟏 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐧𝐚 𝐊𝐌( 𝐔 𝐏𝐋𝐀𝐍𝐔, 𝐧𝐚𝐫𝐚𝐯𝐧𝐨).𝐊𝐨𝐥𝐢𝐤𝐨 𝐣𝐞 𝐭𝐨 𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚𝐥𝐧𝐨, 𝐢 𝐩𝐨𝐫𝐞𝐝 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐡 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐚𝐜𝐢𝐨𝐧𝐢𝐡 𝐤𝐫𝐞𝐭𝐧𝐣𝐢, 𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫𝐢 𝐜̌𝐢𝐧𝐣𝐞𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐝𝐚 𝐬𝐦𝐨 𝐮 𝟐𝟎𝟐𝟏. 𝐢𝐦𝐚𝐥𝐢 𝐑𝐄𝐀𝐋𝐈𝐙𝐀𝐂𝐈𝐉𝐔 𝐛𝐮𝐝𝐳̌𝐞𝐭𝐚 𝐨𝐝 𝟕,𝟐 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐧𝐚 𝐊𝐌 (𝐒𝐄𝐃𝐀𝐌 𝐳𝐚𝐫𝐞𝐳 𝐃𝐕𝐀).

Bez pravih projekata i bez adekvatnog punjenja budžeta – OVAKVA PODVALA GRAĐANIMA KALESIJE JE ZA SVAKU OSUDU!

Zaista je teško procjeniti realizaciju budžeta do kraja godine, ali ako bude 9-10 miliona, uz ovakvog načelnika i interesnu grupu vijećnika – i to bi bilo golemo.

Ali zamislite da u vašem kućnom budžetu promašite plan skoro za pola!?Slikovito – sa planom budžeta reklo bi se da planiramo ljetovati u Dubaiju, a u realnosti ne da nemamo za Neuma nego ni do Panonskog jezera u Tuzli.

Za navodnih 2,6 miliona KM sa viših nivoa za (navodne) projekte, kada polahko izlazimo iz građevinske sezone, a pogotov da se do Izbora teško može raspitati i Javni poziv za potencijalne izvođače (uz napomenu da odluke OV, pa i Budžet, budu pravosnažne tek objavom u Službenom glasniku), možemo slobodno i komotno reći da je 𝐒̌𝐀𝐑𝐄𝐍𝐀 𝐋𝐀𝐙̌𝐀 𝐆𝐑𝐀Đ𝐀𝐍𝐈𝐌𝐀 𝐊𝐀𝐋𝐄𝐒𝐈𝐉𝐄!

Ne sumnjamo jedino da će se realizirati dodatna “POMOĆ” sportskim kolektivima kojima rukovode osobe koje godišnje imaju više sjedaljki sa pečenjem nego li taj klub utakmica (nije sporna njihova ljubav prema mladoj janjetini, nego je sporno što to plaćaju svi građani Kalesije!). Ili da će se realizirati famozna odluka Vlade FBIH o “Jednokratnoj pomoći radnicima u skladu sa Uredbom Vlade FBIH” u iznosu od 61.000 KM.

Preostali novac ide starim putevima, “tenderisanjem” po naški, direktnim sporazumima, i svakako sistemom IMT (Imal’ Mene Tu)…Pa, gluho bilo, dodatnih 410.000 KM za asfaltiranje lokalnih puteva (sada na tom kodu blizu milion), a sad će zima.itd itd…

Kako ću glasati na ovoj sjednici konsultovat ću se sa kolegom vijećnikom iz Kluba vijećnika NIP, kao i sa IO NIP Kalesija.Prije svega ću se odlično pripremiti, da prezentiram zainteresovanoj (valjda nas ima!?) javnosti Kalesije (i šire) kompletan sadržaj Budžeta, tačku po tačku…❕

Naravno da nisam protiv stvari koji predviđa Rebalans kao što su: 420.000 KM dodatnih za Javnu predškolsku ustanovu, nisam kontra sanacije klizišta, nisam kontra vodovoda, nisam kontra ambulante, nisam kontra doma kulture, nisam kontra prevoza za djecu…

Ali JESAM PROTIV da lažem(o) građane i da novac dijelimo bliskima načelniku i pojedinim vijećnicima!

(NKP.ba)