Nedim Čivić: Dodik ne smije dobiti alat za blokade… Nadam se da...

Nedim Čivić: Dodik ne smije dobiti alat za blokade… Nadam se da Pokret za državu neće ponoviti grešku iz prošlog saziva…

502
0
SHARE
  • Mislim da bi bilo dobro da se pokuša napraviti politička varijanta u kojoj će Pokret za državu dati jednog delegata u državni Dom naroda, kaže Nedim Čivić

Član Predsjedništva Naroda i pravde te predsjednik Regionalnog odbora sjeveroistok RS-a Nedim Čivić smatra da Pokret za državu kao politički subjekt, nastao na ovim općim izborima, nije opravdao očekivanja onih koji su ulagali nadu u takav projekt.

Dodaje da je jedan od razloga za to što politički predstavnici koji su okupljali Pokret za državu nisu uradili sve kako bi se postigao kompromis – da političke stranke koje djeluju u RS-u budu sastavni dio te koalicije, a “što je rezultiralo lošim rezultatom”.

NAUČENA LEKCIJA?

Ističe da se Pokret za državu može posmatrati i kao projekat koji je napravio ozbiljan rezultat u entitetu Republika Srpska.

– U prethodnom mandatu smo imali četiri, a sada pet mandata. Jako je loša politička pozicija Bošnjaka u entitetu RS, jer smo ovim načinom izgubili mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa kroz Vijeće naroda. To se može ili se pokušava opravdati tim što su na listama SNSD-a bili Bošnjaci. Da smo imali sve objedinjene stranke kroz Pokret, mi bismo sigurno zadržali taj mehanizam Vijeća naroda. Moja poruka poslanicima Pokreta za državu je da po bilo koju cijenu ne pristanu na priču o izglasavanju četvrtog delegata Miloradu Dodiku u Domu naroda PSBiH. Nadam se da oni neće ponoviti grešku iz prošlog saziva, kada su dali mehanizam gospodinu Dodiku da blokira državu BiH. U protekle četiri godine upravo tom rukom su zaustavljeni ozbiljni procesi reformi u BiH, naglašava Čivić.

Smatra da nema velike razlike u političkim mišljenjima pozicije i opozicije, te da se u trenutnom stanju ipak bolje držati opozicije u RS-u.

– Neki su se nudili Miloradu Dodiku iz Pokreta za državu da budu dio vlasti i dio Vlade u entitetu RS. Mislim da bi bilo dobro da se pokuša napraviti politička varijanta u kojoj će Pokret dati delegata u državni Dom naroda i ta ponuda treba da ide paralelno i prema poziciji i prema opoziciji. Ukoliko neko ima razmišljanja da poslanici Pokreta treba da budu dio skupštinske većine u NSRS-u, onda bi to bila dobra poruka da otvaramo neke nove političke vidike u RS-u i da bi bilo dobro da se takvo nešto ponudi Dodiku, da taj četvrti delegat bude iz Pokreta za državu, kaže Čivić.

Komentarišući navode lidera SNSD-a da se Bošnjaci, odnosno “muslimani neće ništa pitati”, Čivić odgovara da će se Bošnjaci itekako pitati u BiH, te da je ta priča Dodika “samo još jedan vid matrice i njegove političke sile koju želi provoditi, a da je zato važno da mu se ne dadne taj mehanizam”.

ODSKOČNA DASKA

– Bošnjaci i Hrvati u RS-u nikada teže nisu živjeli, a nikada više se novca, prije svega budžetskih obveznika iz Federacije, nije izdvajalo za povratak. Nikada nije postojala jasna strategija povratka. Federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je najveći finansijer povratka u RS. Obično su tim ministarstvom rukovodili oni kojima je to bila politička odskočna daska da odu dalje. Bez jasne vizije taj novac se trošio na promociju tih politika. Očekivanja su od nove vlade, ko god je činio da, ako želimo da zadržimo ljude na ovim područjima, moramo promijeniti politički koncept, zaključuje Čivić.

(OSLOBOĐENJE/ NKP.ba)