PODIJELI

Pobjeda je utoliko značajnija jer smo igrali, osim protv Rusa, i protiv razbojnika u sudijskim odorama!

Prvo poluvrijeme je proteklo, uglavnom, u rezultatskoj “klackalici”. Nakon što su gosti poveli sa 6:2, Adin Vrabac sa pet vezanih poena dovodi BiH u vodstvo od 9:6. No, u ovom periodu, koji su Rusi trojkom Kulagina zaključili uz prednost od jednog poena (21:20) nijedna ekipa nije pobjegla na veću rezultatsku razliku.

Druga četvrtina nudi skoro identičan scenarij. Najveću prednost Zmajevi u tom periodu ostvaruju nakon trojke Miloševića u 13. minuti (25:21), ali ruski igrači potom prave seriju od 12:2 za vodstvo od 33:27, najviše zahvaljujući agresivnoj odbrani i činjenici da im je sudijska trojka često gledala kroz prste.

Ipak, naši momci uspostavljaju ravnotežu te timovi odlaze na odmor uz neriješen skor (38:38).

Početak treće četvrtine obilježavaju arbitri Lanzarini, Cici i Stoica, donoseći nekoliko diskutabilnih odluka – uglavnom na štetu BiH. Iz Vujoševića je kuljao bijes, da bi naš selektor dobio tehničku zbog prigovora u 23. minuti. Taj period igre protiče uz vodstvo Rusa (49:53 u 27. minuti), ali potom je uslijedio uragan u režiji Gordića, na čijim krilima Zmajevi prave sjajnu seriju od 12-3 za zaključenje četvrtine sa vodstvom od 60:56.

Sudijski cirkus nastavlja se i u zadnjoj dionici utakmice. Nakon serije spornih situacija, zbog prigovora, naš najbolji košarkaš do tog trenutka, Nemanja Gordić dobija tehničku i isključujuću grešku! Rezultatski u tim trenucima ipak ne stojimo loše, u 31. minuti imamo vodstvo 62:56, a pet minuta kasnije 69:62, s pogođenim bacanjima Stipanovića.

Najveću prednost ostvarujemo tri minute prije kraja, košem Lazića za 71:62, iako arbitri i dalje potkradaju Zmajeve.

U zadnjoj minuti, polaganjem Muse bježimo na 76:68 i tad postaje jasno da je trijumf nadohvat ruke. Meč uspješno privodimo kraju i završavamo ga sa 81:76.

Musa je sa 18 poena bio najefikasniji, Gordić je dodao 16, a Stipanović 13. Rusima nije bilo dovoljno 25 koševa Fridzona, dok je solidan bio i Zubkov sa 12 ubačaja.

(SCsport/ NKP.ba)

PODIJELI