PODIJELI

30.04.2020. je održana 30. redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija.
Sjednica će ostati upamćena po činjenici da je većina u OV političkom trgovinom odlučila udovoljiti na želje načelnika da odbije najveće općinsko priznanje – Medalja sa zlatnim grbom, a na samoj sjednici se mijenjao “član 3” pomenute odluke kako bi se izbjeglo da načelnik sam sebi dodjeli to priznanje.
Ali za poznavaoce prilika u Kalesiji, ni to ne bi bilo čudno, a svakako da bi se pojavili oni koji bi “bez ikakvog interesa” čak i to branili i pravdali.
Na sjednici je usvojena i odluka o poskupljenu vode za građane Općine Kalesija, koja je prošla bez mnogo medijske pažnje.
Ukoliko se ispostavi da je dobar potez, nema sumnje – zasluga je to načelnika. Ako u predizbornoj kampanji bude prigovora građana, nema problema ni za to – to su vijećnici usvojili.

Inače, na samoj sjednici je usvojena odluka o rebalansu budžeta za 2020. godinu.
Kompletan Budžet možete pogledati na linku – OVDJE.

Nakon sjednice iz Kabineta općinskog načelnika je poslato Saopštenje za javnost pod naslovom “Kalesija: Ukinuto finansiranje političkih stranaka”, uz fotografiju općinskog načelnika S.Dž.
Saopštenje je poslato na više od 50 redakcijskih e-mail adresa za medije širom BiH.

Tekst sa web stranice Općine Kalesija: Tekst koji je objavljen na velikom broju portala u BiH

Veliki broj istih je objavio, a vijest se našla i na brojnim drugim portalima, jer, “konačno” neko normalan, bila je logika kojom se služio svaki urednik koji je odlučio objaviti ovu vijest. Svakako ne treba zanemariti i činjenicu da bi vijest mogla imati i više “lajkova” nego čitanja sadržaja vijesti, jer dovoljno je pročitati tako lijep naslov.
U samom tekstu nije naveden iznos o kojem se radi, a kao glavni junak se pominje S.Dž., kojeg su pojedini vijećnici čak pokušali sputati u tome, ali je on bio istrajan…

ŠTA JE ISTINA: MANIPULACIJE I POPULIZAM NAČELNIKA S.Dž.

Prije svega, treba podcrtati da vjerovatno nema osobe koja se ne slaže da se političke stranke trebaju finansirati iz općinskih budžeta, pa čak i sa viših nivoa, te da ovaj tekst nema namjeru da brani političke stranke, nego ima za cilj da prikaže realnu sliku oko ove teme, kao i da ponudimo dodatne opcije za pomoć privredi i onima koji su ostali bez posla.
Prije Kalesije, u 2018. i 2019. godini, to su uradile općine/gradovi; Zenica, Donji Vakuf, Ključ, Visoko i Srebrenik.<<<

U vrijeme kada su svi ogorčeni na političku situaciju u Bosni i Hercegovini, svaka vijest koja ne ide u prilog političkim strankama i političarima je dočekana euforijom, koja se obično odražava u “lajkovima” na društvenim mrežama, koje su postale krajnji domet u djelovanju većine građana.

I bombastično Saopštenje iz Kalesije je dočekano uz salve lajkova i skoro pa unificiranih komentara tipa “Konačno”, ili “Kada će i ostali ovako”.

Da se radi o manipulaciji i čistom populizmu ukazuju najmanje dvije stvari;
I – radi se o ukupnom iznosu od 18.150 KM za 11 političkih subjekata, što je 0,15% od općinskog bužeta koji nakon rebalansa iznosi 12,3 miliona KM;
II – ukidanje finansiranja političkih stranaka u Kalesiji je inicijativa od prošle godine

Pokušat ćemo približiti i pojasniti o čemu se radi.

  • I – NE, ne radi se o basnoslovnoj cifri, nego o 0,15% od ukupnog budžeta: Šta se još moglo prebaciti za pomoć privredi i onima koji su dobili otkaz!?

Svakako da cifra od 18.150 KM nije zanemariva, ali (pored objašnjenja da se radi o prošlogodišnjoj inicijativi) radi se o ukupno 0,15% od ukupnog budžeta.
Dakle, ne radi se o nekoj basnoslovnoj cifri, kako je pomislila apsolutna većina građana.
Građani su generalno ogorčeni političkom situacijom u BiH i svaka informacija protiv političkih stranaka i političara kao pojedinaca se dočeka “lajk-euforično”.
Svjesni toga su bili u Kabinetu općinskog načelnika pa pored populizma u naslovu u tekstu se uopšte ne spominje cifra, što je svakako manipulistički prema čitateljima, koji ostaju uskraćeni za pravu informaciju.

Ovih 18.150 KM će biti prebačeno za pomoć privredi i onima koji su ostali bez posla.
Donosimo kratak pregled/prijedlog koje stavke iz budžeta su također mogle biti ukinute, odnosno prebačene za pomoć privredi i onima koji su ostali bez posla;
– usluge koje koristi načelnik: reprezentacija= 29.000 KM
– usluge koje koristi načelnik: dnevnice = 20.000 KM
– proslava Nove godine na otvorenom = 20.000 KM
– reprezentacija Općinskog vijeća 5.000 KM
– reprezentacije stručnih službi u Općini (po 1.000 KM)
– mediji = 80.000 KM (i ova stavka se mogla, ako ništa, barem umanjiti)
– SPONZORSTVA ZA SPORSKE KOLEKTIVE 55.000 KM
(FK Bosna 20.000, FK Sloga 20.000, OK Bosna 7.500, ŽOK Bosna 7.500)
* Pored 200.000 KM za sportske kolektive, svakako uz napomenu da su prvenstva prekinuta, i da je upitan nastavak (za neke je već završena sezona), za ovu godinu je uvršteno dodatnih 55.000 KM koje su planirane za 4 kolektiva
** Ova stavka, pored što se mogla “ukinuti” za ovu godinu, odnosno prebaciti za namjene kao finansiranje političkih stranaka, treba pomenuti da se ovdje radi o potencijalnom kršenju Zakona, jer se za sva “sponzorstva” treba raspisati postupak javne nabavke. Ali svakako o ovoj temi bi se trebalo posebno pisati, nevezano za pandemiju koronavirusa, ali svakako ne na štetu sportskih kolektiva.

*** I niz drugih stavki koje su mogle biti ukinute/preusmjerene barem za ovu godinu.

Budžet Općine Kalesija nakon rebalansa iznosi 12,3 miliona KM, i svakako da možete pogledati sve stavke budžeta – OVDJE.

  • II – Prošle godine nije prihvaćena inicijativa opozicionog vijećnika za ukidanje finansiranja političkih stranaka

Inicijativa za ukidanje finansiranja političkih stranaka iz općinskog Budžeta je odbijena prošle godine (februar 2019.)  uz blagoslov općinskog načelnika (POGLEDAJTE OVDJE).

Naime, vijećnik iz opozicije je uputio inicijativu i tražio izjašnjavanje o istoj, ali nije došlo do izjašnjavanja vijećnika nakon intervencije sekretara OV koji je ukazao na “propust” da vijećnik pored navedenog “Člana 63” nije naveo koji “stav”, iako je logično da se odnosi na kompletan “Član” sa svim “stavovima” (sadržajem), što je upozorio i vijećnik koji je uputio inicijativu, koji je po struci pravnik.

Jasno je  da se radi o politizaciji, te da inicijativa nije mogla proći jer je upućena iz opozicije.
Na samoj sjednici je dato obećanje da će prilikom narednog rebalansa budžeta, ili prilikom izrade budžeta za 2020. godinu neće biti stavke za finansiranje političkih stranaka, ali do toga nije došlo, kao i za većinu stvari koje je obećao općinski načelnik i aktuelna parlamentarna većina u OV.

  • — Sve navedeno upućuje da se ovo čuvalo za  rebalans neposredno pred kampanju za oktobarske Lokalne izbore ove godine, a pandemija koronavirusa se, kao i mnogima, pokazala kao sestra.
    Ne kaže se džaba da je nekome “rat = brat”, a pandemija koronavirusa se mnogima pokazuje kao “sestra”. 

(NKP.ba)

PODIJELI