NIP TK/ UKC Tuzla zahvaljujući koaliciji SDFA postaje “obična” bolnica: Između zdravlja...

NIP TK/ UKC Tuzla zahvaljujući koaliciji SDFA postaje “obična” bolnica: Između zdravlja građana i uhljebljavanja kadrova, po ko zna koji put, se odlučili za ovo drugo

1582
0
SHARE
  • Saopćenje NAROD I PRAVDA Tuzlanski kantona

Između zdravlja, odnosno adekvatne zdravstvene usluge za građane (najmnogoljudnijeg) Tuzlanskog kantona i oaze pozicija za svoje kadrove – SDA i DF, sa pratećim satelitima, su na “hitnoj” sjednici Skupštine TK ponovno izabrali urušavanje sistema.

Još jedan ekser u kovčeg koji je odavno skovala koalicija SDFA zakucan je jučer. Istoj ekipi ostaje da još odabere privjesak za “ključ u bravu” za dojučerašnji prestižni klinički centar.

Nekada centar za pacijente, a posljednjih godina sve više centar za uhljebljene podobnih – navode iz Narod i Pravda (NiP) TK.

Naime, odmah po završetku Redovne sjednice Skupštine TK jučer je u 17h popodne zakazana “Hitna sjednica”, koju su zatražili iz koalicije SDFA, sa samo jednom tačkom dnevnog reda – mijenjanje pravnog statusa UKCa, odnosno vraćanje nadležnosti upravljanja s nivoa Federacije na Vladu TK.

Iz NIP TK podsjećaju javnost da su isti akteri ranije UKC doveli “na koljena” zbog milionskih dugovanja, te potom nadležnosti nad UKC-om prebacili Vladi FBIH kako bi mogli koristili fondove i druga sredstva preko ovog nivoa. A sada, svjesni činjenice da Vlada FBIH više nije pod palicom koalicije SDFA – poništavaju svoju raniju odluku.

U međuvremenu, nezakonite i neetične radnje o kojima svjedoče pacijenti i pošteni kadrovi, kojih na sreću još uvijek ima, su postale svakodnevnica.

Praktično UKC (Univerzitetsko klinički centar!) Tuzla će nakon ove odluke postati, a pitanje do kada i opstati, kao “obična” bolnica, iako građani TK zaslužuju puno više- ističu zabrinuto iz NIP TK.

Nažalost, već u prvim danima poslije ovakve odluke, neki od dobrih i vrijednih ljekara sa UKC-a će, vjerujemo, dobro razmisliti o svom budućem angažamnu na UKC.

Navedeno je samo još jedna u nizu isključivih političkih odluka koje uništavaju javno zdravstvo kako bi se omogućilo privatnim ustanovama da preuzmu primat. A ko može platiti, može, ko ne može…?

Praktično, u skorijoj budućnosti u Tuzli umjesto tretmana na UKCu pacijenti će vjerovatno dobiti samo toplu preporuku gdje se mogu liječiti.

Za dobrobit građana se nadamo da će ova odluka biti preispitivana i da će se završiti samo na pokušaju.

Ako zaista bude onako kako su planirali i izglasali umjesto koraka naprijed, vraćamo se deset nazad – stoji na kraju saopćenja NIP TK.

(NKP.ba)