NKP nezvanično saznaje/ Novi preokret: Sead Džafić (NBL) u prednosti 7 glasova...

NKP nezvanično saznaje/ Novi preokret: Sead Džafić (NBL) u prednosti 7 glasova nakon ponovljenog brojanja u CIK-u!?

7506
0
SHARE

Prema utvrđenim rezultatima izbora održanih 15. novembra, u Kalesiji je sa jedan glas razlike pobijedio kandidat SDA Zijad Kulanić. On je dobio 5.579 glasova, a njegov protukandidat iz NBL-a Sead Džafić 5.578.

Centralna izborna komisija BiH je zaprmila Zahtjeve za novo brojanje i od SDA i od NBL-a, te je jučer (utorak, 08.12.2020.) naredila Glavnom centru za brojanje ponovno brojanje glasova na svim redovnim biračkim mjestima u Kalesiji za nivo načelnika.

Brojanje je počelo jučer u popodnevnim satima, a završeno je kasno sinoć (rano jutros), a novi podaci još uvijek nisu uneseni na web stranicu CIK-a, www.izbori.ba.

  • Prema podacima do kojih je došao NKP.BA, koji još uvijek nisu potvrđeni unosom na web stranicu CIK-a, izbori.ba, došlo je novog preokreta.
    Razlika od 7 glasova je u korist Seada Džafića (NBL).

– Podsjećamo, prvobitno je pobjedu proglasio Sead Džafić, te istu proslavio uz vatromet. Kasnije je došlo do promjene nakon unosa potpunoj podataka mobilnih timova i dijaspore, pa je Zijad Kulanić (SDA), iako oprezno i pozivajući pristalice da se sačekaju potpuno rezultati nakon ponovnog brojanja, proglasio pobjedu.

– Nakon što CIK objavi nove rezultate za očekivati je da se “borba” i dalje nastavi, jer su optužbe proteklih dana dolazile sa obje strane. Džafić je optužio Kulanića da je dao lažnu izjavu i da kao državni službenik nije mogao biti uopšte kandidat, dok su iz SDA dolazile optužbe da su birački odbori većinski radili za Džafića, a zadnjih dana se spominjalo da su čak i glasačke vreće otvarane u prostorijama Općine nakon završetka izbora.

(NKP.ba)