PODIJELI

Astronome, kad je u pitanju naš planet, muči zagonetka, zašto je Zemljina orbita nagnuta sedam stupnjeva prema poziciji ekvatora na Suncu?


Nova teorija predlaže kako je postojalo izrazito haotičan period u povijesti Sunčevog sustava, u kojem se mlada zvijezda van sustava previše približila Suncu i povukla planete izvan orijentacije prema ekvatoru na Suncu.

Tu teoriju predložio je Konstantin Batygin iz Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku, prenosi Daily Mail. Zbog te navedene zvijezde, sugerira Batygin, Zemlja i ostali planeti u našem sustavu nemaju savršenu orbitu oko Sučevog ekvatora.

Batygin nadalje objašnjava u svojoj teoriji kako se mlade zvijezde mogu razvijati u skupinama, gdje susjedne zvijezde djeluju na materiju oka se širi oko ekvatora zvijezde i iz koje se formiraju planeti sustava i povlače tu materiju, prenosi dnevnik.hr. ‘Mislim da se negdje u Mliječnoj stazi nalazi zvijezda koja je odgovorna za naše naginjanje’, zaključuje Btygin.

Astronom Josh Winn s MIT-a smatra kako Batyginova teorija nije u potpunosti bez pokrića. ‘Najbolja stvar oko te teorije je što je možemo testirati’, istaknuo je Winn.

Za primjer, NASA-in teleskop Kepler izmjerio je nagib samo jednog sustava planeta dosad i to u sustavu Kepler 30. U tom sustavu, svi su planeti poravnati s wekvatorom njihove matične zvijezde.

‘Postoji dobra šansa da astronomi otkriju poremećaj u poravnanju planeta u sustavu Alpha Centauri’, ističe Batygin. Alpha Centauri je planetarni sustav najbliži našem i ima samo tri planeta, jedan od kojih je veličine slične Zemlji.

PODIJELI

2 KOMENTARI

  1. I¡¯m not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this info for my mission.

OSTAVITI ODGOVOR