PODIJELI

Tim stručnjaka iz tuzlanske Klinike za hirurgiju, prije 20-tak dana izveo je operativni zahvat, kojim su kroz jednu manju rupicu na tijelu 67-godišnjoj pacijentici odstranili karcinom sa pluća. Ovu nova hiruršku metodu uklanjanja karcinoma, koja ne uključuje velike rezove niti težak oporavak pacijenta, prvi put u Bosni i Hercegovini izveli su ljekari iz tuzlanskog Kliničkog centra. Pacijentica je sada uspješno izliječena od opake bolesti.

„Sve dosadašnje operacije provodili smo kroz torakotomiju tj. jedan veliki rez na tijelu pacijenta. Ta metoda je puno bolnija za pacijenta, a naravno i postoperativni tok je puno teži u odnosu na ovu proceduru.“ – kazao nam je Nermin Mušanović, spec. opšte hirurgije u Odjelu za hirurgiju pluća u Klinici za hirurgiju UKC-a Tuzla.

Ovakva vrsta hirurškog zahvata prvi put u svijetu urađena je prije sedam godina, što Kliniku za hirurgiju UKC-a Tuzla svrstava u red najistaknutijih Klinika kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica.

„Uspjevamo da pratimo ono što se događa u savremenom hirurškom svijetu. Naša hirurška kuća bašitini tu dobru staru tradiciju hirurgije. Počeli smo sa ovakvim sličnim operacijama prije 15-tak godina, ali nikada nismo do sada uradili ovakav složen zahvat ovakvom metodom.“ – kaže nam Nusret Ramić, šef Odjeljenja za hirurgiju pluća u Klinici za hirurgiju UKC-a Tuzla.

Iako je izuzetno složena, ovu operaciju ljekari su obavili za samo dva i po sata. Pored toga, ovakva vrsta operativnog zahvata sa sobom nosi brojne benefite. Osim što pacijent neće imati veliki rez na grudnom košu, brže će se oporaviti, te će se na taj način ranije vratiti svom normalnom načinu života.

„Nije nam mnogo ni bitno kolika je dužina tog operativnog zahvata jer ustvari svi ti benefiti koje donosi taj zahvat, a to je dobar kozmetski efekat, manja bol, ranije vraćanje pacijenta svakodnevnim aktivnostima, a samim tim i veći benefiti za naš zdravstveni sistem.“ – istakao je dr. Mušanović.

U odnosu na konvencionalnu metodu, ovakva vrsta operativnog procesa puno je skuplja jer se koriste posebno konstruisani instrumenti i mehanički šivači.

„Moramo računati da je sadašnja cijena skuplja, ali kad se uzmu u obzir svi benefiti i za pacijenta i za zdravstveni sistem, možemo reći da je to u biti jeftinija operacija. Mi već sad imamo i zahtjeve pacijenata iz drugih kantona i iz RS-a. Pacijenti žele da ih se operiše na ovaj način i možemo kazati da će svi sutra oni koji budu pratili  trendove iz hirurgije pluća, da će moći ponuditi nešto bolje ljudima.“ – zaključio je dr. Ramić.

Obzirom da je u Bosni i Hercegovini, ali i u Tuzlanskom kantonu nažalost sve više oboljelih od karcinoma pluća, na ovome, kažu ljekari iz Klinike za hirurgiju, neće stati. U narednom periodu čeka ih još sličnih operacija. Cilj im je, prije svega uspješno liječiti pacijente, a nakon toga i etablirati kao najbolja hiruška kuća u Bosni i Hercegovini.

 

(RtvSlon/ NKP.ba)

 

PODIJELI