Obilježena 21. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu

Obilježena 21. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu

155
0
SHARE
Danas, (11.januara) u prijepodnevnim satima,  u općini Kalesija je obilježena 21. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu.

Današnja godišnjica je prilika da se podsjetimo na vrijeme od prije 21 godinu, kada je naša domovima BiH našla pred sve izvijesnijom velikosrpskom agresijom, to je vrijeme agresije na Hrvatsku, razmještanja korpusa JNA u Bosni, da podsjetimo da je samo 2 dana ranije, 9.januara proglašena tzv. skupština srpskog naroda u BiH.
 U okviru obilježavanja 21. godišnjice Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za sjeveroistočnu Bosnu koju organizuje Udruženje boraca Patriotske lige Kalesija i Odbor za obilježavanje značajnih datuma i događaja za općinu Kalesija, pod pokroviteljstvom Saveza boraca Tuzlanskog kantona i načelnika općine Kalesija, upriličeno je i učenje fatihe i odavanje počasti na centralnom šehidskom spomen-obilježju u Kalesiji, a također je odana počast šehidima Tojšića i položeno cvijeće na šehidsko spomen-obilježje u centru Tojšića.
Na svečanoj akademiji, održanoj u prostorijama OŠ “Tojšići” prisutnima su se obratili:
Avdo Hebib, predsjednik saveza Patriotske lige BiH, Zijad Mahmutović, ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona, Nedžad Džafić, predsjedavajući vijeća općine Kalesija, prof.doktor Salih Kulenović, predsjednik Udruženja boraca Patriotske lige Tuzlanskog kantona, Fikret Suljkanović, predstavnik Udruženja boraca PL Kalesija, Dževad Tosunbegović, tvorac PL Kalesija, Hasan Ćorsuljić, predsjednik Mjesne zajednice Tojšići.
Zapaženo obraćanje imao je predsjednik saveza Patriotske lige BiH, Avdo Hebib koji je u toku svog obraćanja u više navrata naglasio da svim građanima BiH postavljaju zamku u predstojećem popisu stanovništa. U svom izlaganju naglasio je: “Ja sam Bošnjak, govorim Bosanski jezik, a ovo zadnje Vi se izjasnite kako želite! “
U Tojšićima, u skladu s direktivom Glavnog štaba Patriotske lige Bosne i Hercegovine, prije 21 godina održano je savjetovanje u kojem su učešće uzeli predstavnici političkih i vojnih štabova kao i pripadnici specijalnih jedinica Patriotske lige iz praktično svih općina sjveroistočne Bosne.

Prije 21 godinu Patriotska liga Kalesije dobila je zadatak da bude domaćin i organizuje sve što je potrebno za nesmetan rad učesnika savjetovanja.<

Danas, 21 godina poslije, Udruženje boraca Patriotske lige koje sa drugim udruženjima nastavlja tradiciju Patriotske lige, zajedno sa Odborom za obilježavanje značajnih datuma i događaja, nosilac je obilježavanja ove značajne godišnjice.

Obilježavanje ovog velikog dana za BiH završeno je druženjem svih gostiju u učionici OŠ Tojšići u kojoj je prije 21 godinu održan glavni dio savjetovanja.

“Zapamtite, ovaj rat je pobrisao i u prah samlio sve što je bilo naše, pojedinačno i zajedničko, i ništa više neće biti onakvo kakvim bijaše. Niti onakvim kakvim zamišljasmo da je bilo.” Alija Isaković

Pripremila: Edina Šahmanović
(NKP kalesijski.com)