PODIJELI

Historijska sekcija Osnovne škole”Tojšići” posjetila je u utorak 16.5.2017 godine lokalitet Pješavice, te je tom prilikom Ekrem Sakić prof. historije održao čas na temu “Dovišta kao najznačajnija nematerijalna kulturna baština Bošnjaka-muslimana.

Izmedu ostalog je istaknuto da Pješavica pored toga što je danas najpoznatije Kalesijsko izletište ima svoj značaj i sa aspekta kulturno-historijskog i vjerskog naslijeđa. Naime lokalitet Pješavica je stoljećima bilo jedno od poznatijih Kalesijskih dovišta. Mnogi stručni radovi su napisali na tu temu, a o tome svjedoče i stariji stanovnici Kalesije koji su bili aktivni sudionici održavanja dova na Pješavici.

Dova na Pješavici se održavala svake godine i to drugog utorka po đurđevu (što je i razlog posjete ovom lokalitetu u utorak 16.5.2017 god.). Višestoljetna tradicija dovišta u BiH pa samim tim i na Pješavici prekinule su komunističke vlasti 1946 god. Nakon odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995 god tradicija dovišta je u mnogim mjestima BiH obnovljena.

Nadamo se da će doći i do obnavljanja dovišta na području naše općine jer su dovišta najznačajnija nematerijalna kulturna bašina Bošnjaka i kao takva su značajna za njihov vjerski, kulturni i nacionalni identitet.

(NKP.ba)

PODIJELI