PODIJELI

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju minimalnog poreza na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu.

Članovi UO UINO, na sjednici koja je danas održana u Mostaru, donijeli su odluku da se nove minimalne akcize na cigarete i duhan primjenjuju od 1. siječnja 2019. godine.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. siječnja 2019. godine minimalni troškovi iznosit će 2,86 KM umjesto dosadašnjih 2,60 KM po kutiji cigareta, dok će troškovi na duhan za pušenje biti 114,40 KM po kilogramu umjesto dosadašnjih 104 KM.

Primjenjujući zakonsko minimalno povećanje, troškovi na cigarete za 2019. godinu treba da iznosi 1,60 KM po kutiji cigareta umjesto dosadašnjih 1,50 KM.

Upravni odbor usvojio je prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31.12.2019. godine i uputio je u dalju proceduru Vijeću ministara BiH.

Na današnjoj sjednici UO je podržao informaciju UINO koja se odnosila na zaključke Vlade FBIH u vezi sa raspodjelom i utroškom prihoda od cestrina.

(NKP.ba)

PODIJELI