PODIJELI

Dječak si. Zamišljaš se u tamnoplavoj uniformi sa znakom ”STOP” u rukama. Osjećaš se posebno dok regulišeš saobraćaj i brineš o tome da je sve pod kontrolom i u najboljem mogućem redu. Maštaš o tome koliku sreću ti donosi hvatanje zlikovaca jer znaš da činiš dobro djelo. Uspješno završavaš policijsku akademiju. Tu si. U plavoj unfiormi. Zadužen za mir i sigurnost. Tu si i dozvolio si da neko ”od ranije poznat policiji”, neko koga si već sreo, posmatrao, ispitivao- ponovo pijan sjede za volan i nekome oduzme život. Gdje su ti nestali dječački snovi? I zašto si dozvolio da neko prekine tuđe?

Nermin Rustempašić, od ranije poznat policiji, usmrtio je dvije, a povrijedio tri osobe kada je u pijanom stanju izgubio kontrolu nad vozilom te žrtve ”pokosio” na trotoaru u Novom Travniku.

Nermin Rustempašić, od ranije poznat policiji, ostavio je jednog oca bez kćerke, jednog čovjeka bez supruge, jednog sina bez majke.

Nermin Rustempašić, od ranije poznat policiji, uskratio je živote devetogodišnjoj djevojčici i njenoj majci. Pitam se, zamislimo li se ikad’ u takvoj situaciji? Pitam se kako spavaju oni koji su Nermina viđali i ranije i puštali ga za 20KM uz riječi ”sljedeći put malo sporije”. Pitam se i koliko je onih ”od ranije poznatih policiji” koji čekaju svoj ”sljedeći put”?

Nermin Rustempašić je kriv i ako ima imalo ljudskosti u sebi, to breme će na leđima nositi dok je živ. Međutim, koliko breme nose oni koji ga to veče u Novom Travniku nisu vidjeli prvi put?

Nije nepoznanica da u Bosni i Hercegovini svaki prekršaj možete sakriti uz siću iz džepa koju ponudite policajcima. Nije nepoznanica da policajci to očekuju. A nije nepoznanica ni da uvijek imamo spremnu sumu koja može proći, nebitno šta uradili.

Vozimo bez pojasa, bez upaljenih svjetala, pretičemo na punoj liniji, pričamo na mobitele, tipkamo poruke, vozimo brže nego što je dozvoljeno, smijemo se kad’ nas ne zaustave, a još se slađe smijemo kad’ nas zaustave, a mi prođemo bez kazne. I dok godine prolaze u takvom odnosu i dok policajci sjede u objektima trošeći novac koji ste im, uz stisak šake dali, jedan ”od ranije poznat policiji” shvatio je da se vožnja u alkoholiziranom stanju opet može ispraviti za sitne novce.

Jedan Nermin, ”od ranije poznat policiji” znao je da će umjesto kazne za brzu vožnju, momcima u plavom, kupiti ćevape i sok. Jedan ”od ranije poznat policiji” nakon nekoliko sati ispijanja alkohola, sjeo je za volan, misleći ponovo potkupiti policiju…Jedan ”od ranije poznat policiji” sigurna sam, nije ni slutio da se tuđi životi kupiti ne mogu.

Zato Vas molim, ako ste vlasnik plave uniforme, a čitate ovo, zaslužite strahopoštovanje od građana. Nemojte da nam oni koje ste VI pustili da slobodno šetaju, kroje sudbine. Nemojte prodati dječije snove za 20KM, i nemojte VIŠE nikada dozvoliti da neko ”od ranije poznat VAMA” prekine tuđe.

Azra Delmanović
(RadioKameleon/ NKP.ba)

PODIJELI