PODIJELI

AKOL LIGA WWWSada niko nema pravo na grešku ukoliko želi izboriti doigravanje. Donekle su sigurni Talenti i Cezam, dvije neporažene ekipe, dok će za treće i četvrto mjesto bitku voditi Jala, Novo Naselje, Vukovije, Živinice i Neon. A svaki novi poraz su dva koraka unazad.
No, krenimo redom, od utakmica petog kola.

Rezultati petog kola:
Naselje – Neon 34:29
Jala – Talenti 32:50
Cezam – Miljanovci 54:36
Vukovije – Orlando 32:27
Memići – Živinice 30:49
(Igra se 2 x 15 minuta, bez zaustavljanja vremena)
Sve o AKOL ligi možete pogledati na www.AKOLBASKET.com.

AKOL III  novo naselje
NEON IZGUBIO DAH

Novo Naselje je nastavilo bitku za doigravanje. Ovaj put, savladali su Neon u možda, za obje ekipe, odlučujućoj utakmici koja će momke iz Kalesije, najvjerovatnije koštati doigravanja. No, za sada su sve opcije otvorene te se možemo vratiti utakmici.
A sam meč je krenuo loše po obje ekipe. Čak četiri minute su trebale proći da bi jedan tim ubacio poen. No, nakon toga su krenuli uzlaznom putanjom i žestokom igrom u odbrani prosto tjerali sudije da sijeku igre konstatnim slobodnim bacanjima.
Pa ipak, Zlatan Ćorhodžić i Nevres Dorić sa 11 odnosno 9 ubačenih poena su bili prejaki za Neon u kojem se istakao veteran Jasmin Tupković sa 14 koševa. Takođe, veliki problem za prvaka lige je bio i Gordan Isabegović sa 7 vrijednih skokova, od kojih je pola bilo u napadu. U reketu mu je parirao Nihad Muhamedbegović sa 6 poena i 6 skokova, no to je bilo premalo za nešto više od časnog poraza za Neon.
Obje ekipe u narednom kolu očekuju teške utakmice. Neon će dočekati Jalu dok će Naselje na megdan Orlandu.

AKOL III  propali talenti
DERBI NIJE OPRAVDAO OČEKIVANJA

Ovu smo utakmicu čekali sa posebnom pažnjom. Em je to bio tuzlanski derbi em su obje ekipe igrale za bolju poziciju na tabeli. No, Jala se izgleda nije oporavila od prošlog poraza pa su u ovu utakmicu ušli sa grčem. Perjanica ekipe, Aleksandar Josić nije bio na nivou na koji nas je naviknuo u prethodnim utakmicama ubacivši samo 8 poena. Mahmutbegović i Marković su dodali po 6 koševa no s druge strane je Grabičanin zabio 10 koševa, po 9 poena su dodali Jusufović i Ovčina dok se Marjanović zaustavio na 8 koševa.
Bila je to simultanka Talenata koji su, nakon početnog mučenja i ispitivanja protivnika jednostavno ubacili u veću brzionu i prosto samljeli Jalu od koje definitivno nismo očekivali ovako blijedu partiju i poraz od čak 18 poena razlika. Ali, u idućem kolu obje ekipe očekuju nešto lakši mečevi.
Talenti ne bi trebali imati problema sa Miljanovcima dok će se Jala pobjedom pokušati vratiti protiv Neona.

AKOL III cezam
UZ DOSTA MUKE…

Cezam je utakmicu sa Miljanovcima otvorio uz mnogo respekta prema mlađoj i bržoj ekipi koja se iskoristila svaku grešku ekipe iz Tojšića kaznivši ih koševima iz kontre. U tome je prednjačio vođa ove ekipe, Edin Omerbegović sa 17 koševa i 2 skoka. No problem za Miljanovce je bio i to što je kapiten adekvatnu pomoć dobio jedino od Sinanovića koji se zaustavio na pet koševa. Što je Cezam iskoristio pa je pri kraju prvog poluvremena prosto pregazio poletne momke iz Miljanovaca. Nakon odmora dječaci su ponovo uzvratili udarac Cezamu koji je ostao i bez jedinog playmakera na utakmici, Osmanovića, koji je zbog udarca laktom napustio igru i završio u hitnoj službi. Nakon toga, Tojšići zbijaju redove i odvoze utakmicu do nove pobjede.
Do novog uspjeha ih je predvodio centar Delić sa 16 poena i 7 skokova a po 8 koševa su dodali Vejzović i Osmanović, dok se Haračić zaustavio na 7 ubačenih poena.

III AKOL vukovije
VUKOVIJE NE GUBE NADU

Zaista su sjajnu utakmicu odigrale Vukovije. Porazivši Orlando ostali su u utrci za doigravanje zajedno sa Jalom, Živinicama i Naseljem.
Eksplodirao je Aldin Abadžić sa 17 poena a fenomenalnu utakmicu je odradio i Adnan Hodžić sa 10 poena i 15 skokova. Ovaj dvojac je pod košem napravio ogroman broj problema Orlandu te je najzaslužniji za ovu pobjedu. Mirza Memić sa 12 i Nermin Mujčinović sa 7 ubačenih koševa su donekle pružali otpor, no Vukovije su više željele ovu pobjedu te su je na kraju zasluženo i osvojile. Problem je takođe bio i u skoku. Orlando se zaustavio na 9 skokova dok su Vukovije dominirale sa 20 skokova na ovoj utakmici. Zasluge svakako pripadaju Adnanu Hodžiću.
U Narednom kolu, Vukovije igraju utakmicu sa direktnim konkurentom za četvrto mjesto, ekipom Živinica koje su ovaj put bez većih problema savladale Memiće.

AKOL III  zivinice
ŽIVINICE BEZ PROBLEMA DO NOVE POBJEDE

U posljednjoj utakmici petog kola, Živinice su bez većih problema savladale Memiće koji su samo u prvom poluvremenu pružali otpor, da bi, utakmicu završili sa četiri igrača. Jedan od najboljih igrača Živinica, Emir Brčaninović je i u ovom meču nemilosrdno trpao protivnički koš – ovaj put se zaustavio na 14 poena a Šabić i kadrić su dodali 8 odnosno 7 poena.
Centar Đulović je uhvatio 9 lopti, što je bilo dovoljno za važnu pobjedu. Damir Beganović je predvodio Memiće sa 15 koševa. Mujčinović je dodao 9 poena i 2 skoka. A to je svakako bilo malo za izuzetno jake i žilave Živinice.
U narednom kolu, Memiće očekuje izuzetno teška utakmica sa Cezamom dok će Živinice novu pobjedu loviti u susretu sa Vukovijama.

tabela nakon 5 kola

IGRAČ UTAKMICE
AKOL ADNAN HODZIC
Adnan Hodžić, centar Vukovija ovaj put je ponio laskavo priznanje igrača kola. Ne toliko zbog poena, a postigao ih je 10 već zbog skakačke dominacije kojom nas oduševljava već drugu sezonu u nizu. Ovaj put, uspio je ponoviti rekord iz prošle sezone kada je uhvatio čak 15 lopti, što je bila značajna pomoć za ekipu Vukovija u borbi sa Orlandom. Mnoštvo njegovih skokova su bili ofanzivni, izboreni teškom mukom, ali i znanjem. Hodžić je prošle sezone bio najbolji skakač lige. I ovaj put je na dobrom putu da trofej „Nedim Salaharević“ još jednom preuzme u svoje ruke.
Za sada je na prosjeku od 10.6 skokova i najbliži su mu centri Živinica i Cezama, Đulović i Delić sa 8 skokova u prosjeku.

*** Cjelokupnu statistiku AKOL-a možete pratiti putem www.AkolBasket.com.

 

(NKP.ba)

PODIJELI