PODIJELI

U Gradskoj biblioteci u Kalesiji je održana centralna manifestacija povodom realizacije projekta “Pedagoške metode razvoja zdravih stilova života kod mladih – prevencija od pojave uzimanja alkohola i droge”. U okviru manifestacije održan je okrugli sto o temi “DROGA JE NAJVEĆE ZLO“, a dodijeljene su i nagrade pobjednicima literarnog natječaja kojeg je raspisao Ekološki savez „Eko – zeleni“ Tuzlanskog kantona. Učenici osnovnih i srednjih škola i stidenti pisali su leiterarne radove o istoimenoj temi „Droga je najveće zlo“.  Na natječaj pristigao veliki broj radova iz svih općina Tuzlanskog kantona. Iako je prvobitno bilo odlučeno da e dodijeli pet nagrada, Komisija za ocjenjivanje radova ipak je nagradila osam najboljih radova.

aida suljic

Prvo mjesto osvojila je  Aida Suljić, učenica 2. razreda MSŠ Kalesija, drugo Aida Mehanović (JU MSŠ Kalesija), a treće Henna Lukavica (OŠ „Novi Grad“ Tuzla). Nagrade su još dobili i  Amna Imamović (OŠ “Kalesija“), Azra Gutić (Medicinske škole Tuzla), Šejla Smajić (Gimnazija „Mustafa Novalić“ Gradačac), Melisa Brkić, studentica 2. godine Medicinski fakultet Tuzla, i Melina Šišić (Srednja muzička škola „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla).

eko7

U radnom djelu ove manifestacije o pojavi narkomanije i mjerama prevencije govorili su prof. dr. Muhamed Omerović, predsjednik Saveza „Eko-Zelenih“ TK i profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli,  prof. Mirsada Zukorlić, profesorica na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, Mehmedalija Hodžić, predstavnik Policijske stanice Kalesija, i prof. dr. Nijaz Karić, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Moderator je bila magistrica Emira Bošnjaković.

eko4

– Ovaj projekat, koji je podržalo Federalno ministarstvo kulture i sporta, imao je cilj razvoja ekološkog odgoja i obrazovanja, te zdravstvenog razvoja mladih. Cilj je i da se razvije prevencija zaštite zdravlja mladih i da se dođe do saznanja šta mladi misle o negativnim pojavama u društvu, odnosno o pojavi širenja toksikomanije među mladima. Mladi su u radovima pokazali izuetnu zrelost i pokazali su da su svejsni opasnosti koju sa sobom nosi droga, kazao je, između ostaloga, prof. dr. Muhamed Omerović, predsjednik saveza „Eko-Zelenih“ TK.

eko6

Svi nagrađeni, osim novčanih nagrada, dobili su i diplome i knjigu. Knjigu i zahvalnicu za učešće dobili su i svi ostali učesnici natječaja.

Video:

(NKP.ba)

PODIJELI