PODIJELI

Svakodnveno smo bombardovani pričama sa (ne)zvaničnim podacima koliko je osoba proteklih godina napustilo BiH, kao i istraživanjima koliko mladih žele napustiti BiH.
Mnogi ekonomski parametri i nestabilna politčka situacija itekako su faktori zbog kojih se mladi odluče na odlazak, ali čini se da je to jednostavo postao i trend, te je jednostavno “u modi” barem razmatrati opciju odlaska.

Mladići, Omer Avdić i Emir Suljkanović iz kalesijakog naselja Rainci Gornji su drugačijeg mišljenja.
Oni ne planiraju napuštati BiH.
Iako su zaposleni i zadovoljni poslom u firmama u kojima rade, odlučili su pokrenuti dodatni posao kako bi zaradili više novca i poboljšali svoj kućni budžet, ali i pomogli onima kojima je to potrebno.

Naime, oni su odlučili pokrenuti posao “Usluge košenja, uređenja i održavanja zelenih površina”, a klijente pronalaze putem istoimene Facebook grupe.

Omer i Emir su odlučili iskorisiti uređaje koje koriste za uređenje vlastitih dvorišta kako bi zaradili dodatni novac, a kako stvari stoje uskoro će trebati i dodatne opreme.
Iako su se odlučili za posao koji je fizički veoma zahtjevan i potrebno je proliti mnogo znoja, tvrde da se nisu pokajali.
Osim košenja, uređenja i održavanja dvorišta, ova vrijedna ekipa radi poslove košenja i uređenja kanala pored puteva, džamijske hareme, mezarja, te sve vrste poslova sa kojima mogu iskorisiti svoj alat.

Zadnje obavještenje koje su objavili na svojoj FB grupi ‘Usluge košenja, uređenja i održavanja zelenih površina‘ obradovala ne mnoge, a Omer i Emir ističu da će rado pomoći svima kojima je potrebna ova vrsta pomoći.

Nakon što su napravili “bajramske popuste”, momci su odlučili obradovati one koji zbog finansijskih ili zdravstvenih razloga ne mogu urediti svoje dvorište pred bajramske blagdane, te su ponudili besplatno košenje i održavanje istih.

Svakako da je ovo jedna lijepa i mnogo više od “pozitivna” priča, koja svakako može da bude pokazatelj mnogima da su, uprkos mnogim nedostacima koje imamo u našoj BiH, nekada i sami u mogućnosti “pobrinuti se za sebe”.

Omer i Emir su zaposleni, ali su odlčili svoje slobodno vrijeme iskoristiti za dodatnu zaradu.

Zašto istim poslom, ili nekim sličnim, se ne bi bavili oni koji su nezaposleni i čekaju posao iskjučivo u branši za koju su se školovali?!

Svakako da i oni mogu kontaktirati Omera i Emira i čuti neki savjet…

(NKP.ba)

PODIJELI