OO SDP Kalesija: Pozivamo MUP i Tužilaštvo TK da spriječe kupovinu glasova u Kalesiji

OO SDP Kalesija: Pozivamo MUP i Tužilaštvo TK da spriječe kupovinu glasova u Kalesiji

1420
0
SHARE

OO SDP-a Kalesija poziva MUP TK, Tužilaštvo TK i Visokog predstavnika u BiH, da ispitaju navode, ukoliko su istiniti, i sankcionišu odgovorne kandidate sa listi i aktiviste SDA iz Kalesije koji građanima nude novac da glasaju za SDA na Općim izborima, 2.oktobra 2022.godine.

Građani iz naseljenih mjesta: Spreče, Vukovije Donje, Vukovije Gornje, Zukići i još nekih naselja su nas obavijestli da su im dolazili kandidati i aktivisti SDA i otvoreno nudili novac da glasaju za kandidate na listama SDA.

Nakon pristanka građani su evidentirani na spisak zainteresovanih.

Ukoliko MUP-u i Tužilaštvu ne znaju imena osoba koje nude novac za glasove neka se raspitaju kod građana u pomenutim naseljenim mjestima ili neka se jave nama. Spremni smo da svjedočimo i da predočimo sve informacije sa kojima raspolažemo.

Želimo podsjetiti da je riječ o krivičnom djelu, prekrajanju volje birača i grubom kršenju izbornog procesa. Zbog toga pozivamo MUP TK i Tužilaštvo TK da poduzmu radnje iz svoje nadležnosti i istraže navode, te da se ne kriju iza neinformisanosti o navedenom krivičnom djelu.

Podsjećamo javnost da ovo ništa novo i da je kupovina glasova u Kalesiji eskalirala na Lokalnim izborima 2020.godine kada su se SDA i Nezavisna bosanskohercegovačka lista međusobno optuživale za kupovinu glasova.

Građanima u Kalesiji i cijeloj BiH je poznata izjava načelnika Seada Džafića za Federalnu televiziju iz 2020.godine:
– Oni su kupovali glasove i uvodili su po više birača. I oni su kupovali glasove i to zna cijela Kalesija – tvrdio je Džafić u izjavi za FTV, aludirajući na SDA.

Snimak je još uvijek dostupan javnosti.
Ova izjava je bila dovoljan razlog da MUP i Tužilaštvo ispitaju navode Džafića i da poduzmu potrebne radnje. S obzirom da je tada izostala reakcija nadležnih, isti akteri, samo sada u jednom timu, još slobodnije i otvorenije nastavljaju sa kriminogenim radnjama.
Pozivamo građane da sve one koji nude novac za glasanje prijave policiji na broj 122 ili da se jave u Općinsku organizaciju SDP-a Kalesija, a mi ćemo takve informacije proslijediti policiji i tužilaštvu.

Građane Kalesije pozivamo da ne budu saučesnici u činjenju krivičnog djela i da svojom voljom i savješću izaberu predstavnike vlasti koji će raditi u interesu svih građana.

  • Savjet za informisanje SDP Kalesija

(NKP.ba)