PODIJELI

Posljednju odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli novca općinama i gradovima u borbi protiv koronavirusa, dovela je do velike zbunjenosti i oštrih osuda od strane građana.
Naime, podjela je izvršena na način da su, naprimjer, mala Općina Kupres (bez zaraženih, sa brojem stanovništva manjim od 6.000, što znači 5x manje od Općine Kalesija) dobila 700.000,oo KM, a neke općine/gradovi sa velikim brojem zaraženih nisu dobili NIŠTA.

Veliki broj općina/gradova, odnosno politički predstavnici istih, su odmah reagirali i saopštili da su šokirani načinom raspodjele sredstava.

Iako su mnogo načelnici/gradonačelnici reagirali u prijepodnevnim satima, a zatim i brojni politički funkcioneri, kao i političke partije, i svi su osudili nevjerovatnu odluku Vlade FBiH na čelu sa premijerom Novalićem.
Općine/gradovi kojima je odlukom predviđena velika količina novca se ne oglašavaju, što govori o našoj nespremnosti za zajedničkim djelovanjem u teškim trenucima za sve nas.

U ranim večernjim satima se oglasio i načelnik Općine Kalesija, S.Dž., koji je u saopštenju za javnost naveo da je Općina Kalesija po navedenom Pozivu tražila 80.000 KM, ali da je Vlada FBiH donijela odluki u kojoj za Kalesiju nije predviđena niti jedna konvertibilna marka.

Samo još jednom možemo konstatovati da je ovo očajna odluka Vlade FBiH, sramotasvih ministara a pogotovo premijera Fadila Novalića.

Ono što se može očekivati, to je da se posluša glas razuma i da se odluka poništi, i donese nova odluka koja bi sve građane ravnopravno tretirala, što je i zagarantovano Ustavom Bosne i Hercegovine.


(NKP.ba)

PODIJELI