PODIJELI

Općina Visoko donijela je novi Pravilnik o plaćama i naknadama u jedinstvenom općinskom organu uprave kojim je osnovica s 300 KM povećana na 315 KM čime će uz obraćune koeficijenata plaće porasti do 150 KM.

Ova odluka važeća je od početka 2019. godine, a kako piše Visoko.co.ba, iznos plaće zaposlenika se utvrđuje nakon što se osnovna plaća pomnoži s koeficijentima platnog razreda. Napominje da se i osnovna plaća uvećava za 0,5 posto za svaku započetu godinu penzijskog staža nosioca izvršne funkcije i savjetnika, općinskog pravobranioca, državnih službenika i namještenika, a najviše do 20 posto.

Ovakvim odlukama zaposlenici Općine Visoko budžet su dodatno opteretili u iznosu od 27,75 KM po uposleniku pa do 150 KM.

U saopćenju koje je objavljeno na službenim stranicama Općine Visoko, a na upit portala Klix.ba, kazali su da je Sporazumom o osnovici za obračun plaća za fiskalnu 2019. godinu za državne službenike i namještenike u organima državne službe i javnim ustanovama na nivou FBiH definirano da osnovica za navedene kategorije u FBiH izosi 330 KM.

“S tim u vezi, Općinsko vijeće Visoko je na svojoj posljednjoj sjednici u 2018. godini usvojilo Odluku o izvršenju Budžeta Općine Visoko za 2019. godinu kojom je propisana osnovica za obračun plaće za sve korisnike budžeta za 2019. godinu u iznosu od 315 KM”, navodi se u reakciji Općine Visoko.

U Gradu Sarajevo visina boda za 2019. godinu iznosi 340-410 KM, u Novom Gradu Sarajevo i Zenici 330 KM, a Kaknju, Ilijašu, Brezi i Tešnju 315 KM.

Povećanje plaća nisu pozitivno prihvatili stanovnici Visokog koji su na društvenim mrežama osudili ovu odluku, dok dio njih smatra da plaće nisu previše povećane te da je donesena odluka ispravna.

(NKP.ba)

PODIJELI