PODIJELI

Nakon Izborne skupštine OO SDA Kalesija strasti se ne stišavaju.
Reakcije članstva i javnosti su podjeljene, a čini se da SDA nakon 3 godine i 4 sastava povjereništva napravila veliki promašaj sa izborom rukovodstva, naročito kada je u pitanju sastav Izvršnog odbora.

U nastavku prenosimo dopis/saopštenje vijećnika u OV Kalesija, Muje Mujkića, najaktivnijeg vijećnika u aktuelnom sazivu OV, koji je podnio ostavku na mjesto predsjednika Kluba vijećnija SDA Kalesija, koja je po automatizmu značila i mjesto unutar Izvršnog odbora SDA Kalesija.

“Poštovani,

Ovim putem podnosim neopozivu ostavku na poziciju predsjednika Kluba vijećnika SDA Kalesija.
Obrazloženje
Februara 2019 sam izabran jednoglasno za predsjednika Kluba vijećnika SDA a potom i na povjereništvu sam od prisutnih 41 člana sa 37 glasova ZA i 4 glasa PROTIV potvrđen za tu poziciju. Poziciju sam obavljao u skladu sa političkim smijernicama povjereništva u najboljem interesu za građane i interesa SDA.

Razlog za moju odluku da podnesem neopozivu ostavku je što Povjereništvo koje je trebalo da provede izbore u Stranci nije ispunilo svoj osnovni zadatak, te nije revidiralo biračke spiskove. Iako sam više puta tražio da se posao revidiranja izvrši, te da se zna sa kojim brojem članstva Stranka raspolaže, te da se izvrše kvalitetne pripreme za izbore, to se nije desilo, kako zbog toga što Sekretar nije provodio svoje osnovne zadatke da članstvu prenose upute od centrale Stranke, kao i pretpostavljam manjeg broja povjerenika koji su znali ili su trebali znati za upute koje dolaze od centrale Stranke. Tako da se desilo, da ljudi koji su doprinijeli izbornim rezultatima iz 2018. godine, uopšte se nisu našli na spisku onih koji su trebali učestvovati u izbornom procesu i biranju najboljih među nama, kako bi napravili što bolje pretpostavke za naredne dolazeće općinske izbore. Sagledavajući dešavanja koja su rezultat toga, kao i nezadovoljstvo onih sugrađana koji su pomogli i koji podržavaju SDA stranku smatram da mi je obaveza dati ostavku, da bih na taj način ukazao na probleme koji će se desiti općinskoj SDA u predstojećima izborima. Ovim putem obraćam se svima onima kojima je stalo do SDA Kalesije, da preispitaju svoje odluke, te analizraju čemu doprinose „nazor izbori“ i ko ih uošte takve podržava, a sve u cilju demokratizacije odnosa u stranici, te uključivanja što više građana u SDA, te onda biranja najboljih među nama koji mogu doprinijeti unapređenju i razvoju naše Kalesije, a time i naše BiH” – stoji u dopisu/saopštenju koje je Mujo Mujkić dostavio Izvršnom odboru OO SDA Kalesija.

Također, neopozivu ostavku je zvanično podnio i Ahmed Hamzić, predsjednik povjereništva Asocijacije mladih SDA Kalesija.

Podsjećamo, prvu ostavku je podnijela predsjednica povjereništva Asocijacije žena SDA Kalesija, Edita Mustafić, koja je u svojoj ostavci navela niz razloga, a na prvo mjesto je stavila nepovjerenje od strane novoizabrane predsjednice.

  • Ono što je interesantno pomenuti, sve troje je podnijelo ostavke na pozicije u stranci, ali, barem ne još uvijek, nisu napustili i SDA, nego svojim potezom žele poručiti da je novo rukovodstvo SDA Kalesija unaprijed poraz na narednim Lokalnim izborima, te da je stranka dovedena na najniže grane od osnivanja stranke u Kalesiji 1990.godine.

Interesantno je pomenuti da se aktuelno rukovodstvo već pokušava “vaditi”, pa nezadovoljnim članovima i simpatizerima poručuju da će ići sa proširenjem sastava Izvršnog odbora, ali kako stvari stoje rijetko ko vjeruje da se unaprijed režirana priča unutar rukovodstva SDA, u kojoj se već zna šta koga sleduje, pa čak i ko je budući kandidat SDA za načelnika.

(NKP.ba)

PODIJELI