Otvoreno pismo dr. Hazima Fazlića kalesijskim vijećnicima i općinskom načelniku: Ko štiti...

Otvoreno pismo dr. Hazima Fazlića kalesijskim vijećnicima i općinskom načelniku: Ko štiti građane Općine Kalesija?

879
0
SHARE

Uvažena gospodo,

Obraćam vam se ovim putem povodom dugogodišnjeg i sve učestalijeg problema na području općine Kalesija, a posebno u njenom gradskom jezgru, a tiče se pasa lutalica. Građani naše i vaše općine nisu se u stanju sigurno kretati zbog napada napuštenih pasa. O tome su lokalni portali više puta pisali, a građani se individualno žalili pojedincima u vlasti. Nažalost, nakon niza godina, ništa nije učinjeno po tom pitanju, a problem napada napuštenih pasa postaje sve veći.

hazim

U februaru ove godine u samom centru Kalesije psi lutalice su napale desetogodišnjaka inicijala M.E. nanijevši mu povrede u predjelu nogu. Povrijeđenenom dječaku pomoć je ukazana Službi hitne medicinske pomoći Dom zdravlja Kalesija, a nakon čega je upućen u Kliniku za infektivne bolesti UKC-a Tuzla.

U januaru 2018. Fatu Novačinović iz Kalesije napalo je šest pasa. Dva su je ugrizla i nanijela joj povrede na nozi. Novačinović je pružena pomoć u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija. Potom je upućena na liječenje na UKC Tuzla, gdje je, kako su naveli iz Zavoda za javno zdravstvo TK, zbrinuta po propisima i sanirane su joj povrede. Slučaj je prijavljen i Policijskoj stanici Kalesija.

Nedavno je pas napao i Mensuru Bektić na trotoaru ispred Marikine kafane. Srećom, nije bilo ozbiljnih povreda, osim pretrprljenog straha i šoka.

Prije nekoliko dana samo dvadesetak metara od zgrade općine pas je ujeo i hadžiju Ćazima Fazlića. Nakon što ga je pas ugrizao, javio se u Hitnu pomoć Doma zdravlja, gdje su mu ranu samo jodirali i rekli da mora primiti serum u roku od 24 sata. Nevolja za njega bila je što nigdje u kalesijskim apotekama, a ni na području Tuzlanskog kantona, nije bilo seruma. Po serum je morao ići u Srbiju, u Mali Zvornik.

Napadi pasa lutalica na prolaznike u Kalesiji se konstantno dešavaju, a najčešća su im meta učenici nižih razreda osnovne škole. O tome postoje na desetine novinskih izvještaja i napisa sa internet portala.

Gospodine Džafiću, u vašim predizbornim nastupima i obećanjima najavljivali ste milionske investije i privlačenje značajnih investitora na području općine Kalesija. U vašu iskrenost i dobru volju ne želim da sumnjam. Ali i ako je postojao koji potencijalni investitor da svoj novac uloži u posrnulu kalesijsku privredu, njega su čaršijske lutalice već odavno otjerale.

Dužnost mi je podsjetiti i vas i članove Općinskog vijeća sljedeće:

–  Zaštita građana i imovine na području općine Kalesija vaša je, ne samo politička, moralna i ljudska odgovornost, već i zakonska obaveza. Prema članu 8, Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, vaša obaveza je:

  1. a) osiguranje i zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda u skladu sa Ustavom;
  2. b) utvrđivanje i provođenje politike uređenja prostora i zaštite čovjekove okoline;
  3. c) ocjenjivanje rada ustanova i kvaliteta usluga u djelatnosti zdravstva, socijalne zaštite, …, te osiguranje finansijskih sredstava za unapređenje njihovog rada i kvaliteta usluga.
  4. d) analiza stanja javnog reda i mira, sigurnosti ljudi i imovine, te predlaganje mjera prema nadležnim organima za ova pitanja;
  5. e) uspostavljanje i vršenje inspekcijskog nadzora nad izvršavanjem propisa iz vlastitih nadležnosti jedinice lokalne samouprave;
  6. f) preduzimanje mjera za osiguranje higijene i zdravlja
  7. g) zaštita životinja.

Spomenuti napadi na građane općine Kalesija dokaz su da vlast i općinske službe ne vrše svoje zakonski propisane obaveze. Ne znam da li bi vas uznemirilo da vukovi ili medvjedi hodaju po Kalesiji i da napadaju ljude i djecu, da li bi iko od odgovornih reagovao, a na odgovorne mislim prije svega na vas, gospodine Džafiću, a onda i članove Općinskog vijeća. Vas, jer po članu 15. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine predlažete odluke i druge opće akte Vijeću i na taj način direktno utičete na rad Vijeća i općinskih službi.

Kao jedan od razloga i opravdanja za nebrigu prema građanima navodi se Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine. Prema tome zakonu građanima Bosne i Hercegovine zabranjeno je postupati sa životinjama nehumano. Međutim, isti taj zakon daje lokalnoj vlasti i njenim službama, pogotovo Veterinarskoj stanici, ovlasti da se riješe životinja koje su opasne po okolinu. U članu 14. spomenutog zakona se, između ostalog, kaže da se eutanazija, odnosno humano usmrćivanje životinja „može provesti ako je životinja opasna za okolinu“. Eutanaziju sprovodi u ovom slučaju veterinar.

Gospodine Džafiću, ako gornji slučajevi napada na naše građane nisu opasnost za okolinu, onda šta je? Da li trebamo čekati da se neki ujed pasa završi sa smrtnim ishodom, pa onda da reagujete? Da li da čekamo da psi napadnu, ne dao Bog, vas ili člana vaše porodice, ili djecu i unučad naših vijećnika, pa da onda neko reaguje?

Stoga vas, kao prvog čovjeka općine Kalesije, molim da na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća, razmotrajući rješavanje problema pasa lutalica u Kalesiji, zatražite od Veterinarske stanice općine Kalesija izvještaje:

1) izvještaj očipovanim psima i mačkama na području općine Kalesija u 2018. i 2019;

2) izvještaj o eutanaziranima psima i mačkama na području općine Kalesija u 2018. i 2019;

3) izvještaj o izrečenim kaznama za vlasnike koji su svoje pse prepustili ulici. (Gore spomenuti zakon predviđa kazne i do 10.000,00 (deset hiljada) maraka za one koji ne vode redovnu brigu o domaćim životinjima.)

4)  izvještaj o kratkoročnom i dugoročnom planu i prijedlogu Veterinarske stanice, komunalne službe, Policijske stanice i ostalih službi, o rješavanju problema lutalica u užem gradskom jezgru.

Ukoliko problem u roku 60 dana se adekvatno ne riješi, javnost obavijestiti zašto isti nije moguće riješiti.

Na kraju, želim vam napomenuti da oštećeni građani koju su pretrpjeli fizičke ozlijede, strah i financijske izdatke, razočarani indolentnošću lokalnih vlasti, razmatraju i pravni lijek po pitanju problema pasa lutalica na području općine Kalesija. Na ovaj način utvrdit će se individualna i institucionalna odgovornost za stanje nesigurnosti i ugroženosti koje građani svakodnevno osjećaju.

U nadi da će se ova sramota i ruglo naše općine uspješno riješiti u dogledno vrijeme ja vas iskreno selamim.

Dr. Hazim Fazlić

(NKP.ba)