PODIJELI

Turbe velikom islamskom učenjaku, hadži-hafizu Halidu ef. Hadžimuliću, otvoreno je danas u haremu Bakr-babine džamije u starom dijelu Sarajeva. Hadžimulić je bio čuveni sarajevski imam, najbolji poznavalac Mesnevnije na Balkanu i mesnevihan – tumač velikog djela Dželaludina Rumija, a govorio je sedam svjetskih jezika. Preminuo je 8. januara 2011. i ukopan je u haremu Bakr-babine džamije.

sarajevo-otvoreno-turbe-islamskom-ucenjaku-halidu-ef-hadzimulicu_trt-bosanski-19469

Današnjem otvaranju turbeta hafizu Hadžimuliću prisustvovali su načelnik opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, načelnik opštine Bursa Recep Altepe, gradonačelnik opštine Seldžuk u Konyi Ugur Ibrahim Altay, predsjednik Turske agencije za saradnju (TIKA) Serdar Cam, kao i građani Sarajeva.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić istakao je kako je tokom obnove Bakr-babine džamije, koja je izgrađena u 16. vijeku a kasnije rušena nekoliko puta, planirana i izgradnja turbeta hafizu Hadžimuliću.

„Ja slobodno mogu reći da je finansiranje turbeta izvršila opština Seldžuk“, kazao je Hadžibajrić i dodao da je vrijednost projekta 31.700 KM (oko 16.000 eura).

Hadžibajrić je govoreći o Hadžimuliću rekao da je to čovjek koji je godinama radio, zajedno sa Fejzulahom Hadžibajrićem, na prijevodima Mesnevije koja je nedavno dočekala i prijevod na turski.

„Bila je prevedena na prezijski, arapski i na bosanski jezik“, rekao je Hadžibajrić.

Hafiz Hadžimulić rođen u ulemanskoj porodici u Sarajevu. Završio je Šerijatsku gimnaziju u Sarajevu 1937. godine. Studirao je filološke fakultete u Zagrebu i Sarajevu. Poznavao je sedam jezika: arapski, perzijski, turski, francuski, njemački, engleski i latinski. Iza njega su ostali brojni prijevodi i obrađeni rukopisi.

Džamija u čijem dvorištu je podignuto turbe hafizu Hadžimuliću izgrađena je u parku „At mejdan“ u kom su pronađeni ostaci Bakr-babine džamije iz 1544. godine. Ova džamija dobila je poseban enterijer sa jednom od najvećih levhi klesanih u kamenu u svijetu. Levha je duga 40 metara i široka 60 cm, a prema preporuci rahmetli hadži-hafiza ef. Hadžimulića na levhi su ispisana tri ajeta iz sure Nur (Svjetlost), prenosi Agencija Andolija.

(NKP kalesijski.com)

PODIJELI