PODIJELI

Prema podacima Međunarodnog instituta za štampu (IPI), od početka ove godine u svijetu je ubijeno 119 novinara i novinarki, što je najveći broj otkada je ovaj institut počeo bilježiti ubistva. Najsmrtonosnija zemlja ove godine bila je Sirija, gdje je ubijeno 36 novinara i desetine medijskih radnika. Niko od počinitelja nije izveden pred sud, čime se učvršćuje kultura nekažnjivosti koja potiče nove napade.

Afrika je druga na popisu, s ukupno 27 ubijenih novinara, uključujući 16 u Somaliji, pet u Nigeriji, četiri u Eritreji i po jedan u Tanzaniji i Angoli. Ukupno 26 novinara ubijeno je u Aziji, uključujući i sedam u Indoneziji, od kojih je pet poginulo u avionskoj nesreći, dok su bili na zadatku.

Osim ranije spomenutih smrtnih slučajeva u Pakistanu i na Filipinima, tri novinara ubijena su ove godine u Bangladešu i dva u Indiji. Ukupno 22 novinara ubijena su ove godine u Latinskoj Americi, gdje Meksiko sa sedam, Brazil sa četiri, Honduras s tri i Kolumbija s dva novinara, potvrđuju nastavak trenda nasilnih napada na novinare na tom području. Četiri novinara ubijena su u Peruu u prometnoj nesreći dok su bili na zadatku, a jedan u Ekvadoru, na kojeg su pucala dva muškarca na motociklu.

IPI će se 23. novembra pridružiti novinarima i civilnim udrugama iz cijelog svijeta u obilježavanju Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti. Ovim danom se obilježava godišnjica masakra Ampatuan na Filipinima i upozorava da je nekažnjivost i dalje jedan od ključnih problema u naporima za okončanje napada na novinare i novinarke.

PODIJELI