Ovo su najjadnije zemlje na svijetu

Ovo su najjadnije zemlje na svijetu

372
0
SHARE

Lista je sastavljena po podacima Economist Intelligence Unita i uz izračune Stevea Hankea, profesora primijenjene ekonomije sa Sveučilišta John Hopkins, piše Business Insider.

siromastvo

Na popisu je 90 zemalja, a dubiozna čast da bude na čelu ljestvice dobila je Venezuela, uglavnom zbog, kako je navedeno, visoke inflacije. Misery index, odnosno “indeks bijede” za nju iznosi čak 79,4.

Drugi na listi je Iran, s indeksom 61,6, a treća je Srbija, sa 44,8. Hrvatska drži puno previsoko 15. mjesto, s indeksom 30,5. Kao najveći problem Hrvatske navedena je nezaposlenost.

Makedonija je 11, a Bosne i Hercegovine, zanimljivo, nema na popisu. Bit će da je BiH toliko jadna da se nije mogla ni obuhvatiti navedenim indeksima, pa je naprosto ispala iz istraživanja – kao i da ne postoji!

Formula za izračun indeksa bijede uključuje inflaciju, kamatne stope, nezaposlenost te BDP. Podsjetimo, EIU je nedavno Hrvatsku proglasio 10. najgorim gospodarstvom svijeta.

Valja ipak napomenuti da je Institut Cato libertarijanski think tank s političkom pozadinom – jedan od osnivača je Charles Koch, koji je s bratom Davidom H. Kochom vlasnik Koch Industries i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Ujedno i veliki sponzor i financijer desnog krila američke politike.

(NKP.ba)