PODIJELI

Odbojkaši Bosne iz Kalesije su izbori su plasman  „Premijer“ ligu BiH. Kalesijski odbojkaši su se ekspresno vratili u elitni razred bh-a odbojke,  nakon ispodanja iz „Premijer“ lige i  samo jedne sezone provedene u „Superligi“ FBiH.

Naime, Bosna iz Kalesije je Odlukom OS FBiH proglašena za prvaka Federacije BiH prije završetka doigravanja za prvaka lige, s obzirom da su zbog pandemije koronavirusa obustavljena sportska takmičenja.

Bosna je početak pandemije dočekala na prvom mjestu na tabeli doigravanja za prvaka FBiH sa dva boda prednosti u odnosu na drugoplasiranu Gradinu iz Srebrenika.

Iako su ostvarili zacrtani cilj, povratak u premijerligaško društvo, kalesijski odbojkaši, zbog pandemije, nisu mogli proslaviti osvajanje šampionske titule.

Prema riječima Adnana Karića, predsjednika kluba, kalesijski odbojkaši su veći dio sezone prikazali dobre partije i zasluženo osigurali povratak u „Premijer“ ligu.

„Bez obzira što je prvak proglašen ranije, prije završetka doigravanja za prvaka, uvjeren sam da bi na kraju opet zauzeli prvo mjesto i ušli u „Premijer“ ligu. Tokom sezone igrali smo najbolju odbojku u Federaciji i pobijedili sve protivnike. Žao mi je što su naši navijači ostali uskraćeni za slavlje na kraju, ali bit će prilike da im se u premijerligaškim utakmicama odužimo za podršku koju su nam pružali tokom sezone“, kaže Karić i dodaje da već sada počinju pripreme, u organizacijskom smislu, kako bi što spremnije dočekali početak sezone u „Premijer“ ligi BiH.

„Naša želja je da zadržimo trenutni igrački kadar, koji se može dostojno suprostaviti najboljim klubovima u BiH. Za sada nam niko od igrača nije najavio odlazak i nadam se da će trener Edin Glogić, kad se steknu uslovi,  okupiti ekipu i početi sa pripremama. Vjerujem da će dvorana u MSŠ Kalesija zadovoljiti standarde za „Premijer“ ligu i da nećemo morati kao u sezoni 2018/2019.godine domaće utakmice igrati u drugom gradu“, rekao je Karić, koji je izrazio nadu da će već naredne godine biti u funkciji Gradska dvorana, gdje su u toku završni radovi.    

Jedan od najboljih odbojkaša Bosne, Jasmin Požegić je mišljenja da su njegovi saigrači odigrali odličnu sezonu u „Superligi“ FBiH i da ova ekipa ima kvalitet za „Premijer“ ligu.

„ Žao mi je što je prvenstvo prekinuto, zbog pandemije, jer je naša forma bila u uzlaznoj putanji i sigurno bi do kraja sezone pobijedili sve rivale. Ostaje žal što pobjednički pehar nismo podigli pred našim navijačima, ali bitno je da smo svi ostali zdravi i na okupu, a bit će prilike za slavlje. Sada smo kvalitetniji i zreliji nego prije dvije godine, kada smo igrali „Premijer“ ligu, tako da vjerujem da opstanak neće biti doveden u pitanje i da možemo biti u sredini tabele“, kaže Požegić, koji je i u vrijeme pandemije samostalno trenirao kako bi održao formu.

Kalesija bi pored odbojkaša Bosne u narednoj sezoni u „Premijer“ ligi BiH mogla imati i drugog predstavnika. Naime, odbojkašice Bosne su prvak „Superlige“ FBiH – Sjever i očekuje ih dvomeč protiv Igmana iz Ilidže (prvak „Suprelige“ FBiH – Jug) za šampiona FBiH i plasman u „Premijer“ ligu. 

(pricesagranice.com/ NKP.ba)

PODIJELI