PODIJELI

Uvođenje vanrednog stanja u našoj zemlji olakšalao je između ostalog i provedbu javnih nabavki. Ipak, to olakšanje uvedeno zbog borbe protiv pandemije koronavirusa neki koriste i za druge svrhe.

Agencija za javne nabavke BiH je, u konsultaciji i uz suglasnost Vijeća ministara BiH, 17. marta 2020. godine izdala saopćenjem koje se odnosi na javne nabavke neophodne za sprečavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa zbog razloga i u uvjetima krajnje hitnosti.

“Izdano saopćenje s pratećim tumačenjem Zakona koje se referiralo na članak 21. stavak (1) tačku d) Zakona prema kojoj se pregovarački postupak bez objave obavijesti o nabavi može koristiti zbog više sile, te članak 10. stavak (1) tačku b) Zakona prema kojoj javna nabava može biti izuzeta od primjene Zakona zbog posebnih mjera sigurnosti u slučajevima izuzetne nužde (spasavanje ljudskih života, zdravlja, i sl.) se prvenstveno odnosilo na nabave koje se mogu dokazivo dovesti u direktno vezu s mjerama neophodnim za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa. Međutim, u proteklih nekoliko dana primjećene su određene zloupotrebe izdanog priopćenja s pratećim tumačenjem Zakona, odnosno primjećeno je da neka ugovorna tijela zloupotrebljavajući novonastalu situaciju koriste pregovaračke postupke bez objave obavijesti o nabavi zbog razloga krajnje hitnosti i izuzeća od primjene Zakona zbog posebnih mjera sigurnosti za nabave koje se nikako ne mogu dovesti u direktno vezu s mjerama neophodnim za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa”, kažu u Agenciji za javne nabavke.

Dodaju da u tom smislu najozbiljnije upozoravaju sva ugovorna tijela u BiH i njihove rukovodioce da ne čine pomenute zloupotrebe, jer će u suprotnom protiv ugovornih tijela i odgovornih osoba biti odmah podnesene prekršajne i kaznene prijave.

“Također ovim putem pozivamo sviju koji saznaju ili imaju informaciju o potencijalnim opisanim zloupotrebama da iste prijave Agenciji za javne nabave BiH na e-mail: kontakt@javnenabavke.gov.ba a takve prijave mogu biti podnesene i anonimno bez otkrivanja identiteta prijavitelja”, kazali su iz Agencije.

(Klix/ NKP.ba)

PODIJELI