PODIJELI

Zbog trenutne epidemiološke situacije s korona virusom i stvaranja gužvi u poslovnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, ova institucija odlučila je osloboditi određene kategorije ovjere zdravstvenih legitimacija. Prvenstveno se to odnosi na penzionere, kojima je odlukom Zavoda do kraja marta omogućeno korištenje usluga u zdravstvenim ustanovama, bez da imaju ovjerene legitimacije.

”Penzionerima će se pružati zdravstvena zaštita do kraja marta, neće im se tražiti ovjera zdravstvene legitimacije, ali će im se prilikom pružanja usluge tražiti ček od penzije, da bi opravdali svoj status i lična karta”, navodi Riad Kurtalić, stručni saradnik za odnose s javnošću Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Zavod u planu ima iznalaženje dugotrajnog rješenja za ovu populaciju.

”Idemo sa inicijativom oko izmjene postojećih dokumenata koji regulišu ovjeru zdravstvene legitimacije da te periode ovjeravanja produžimo na duži period, kako ti korisnici ne bi imali potrebe da dolaze u naše prostorije, da stoje u redu jer su oni ipak najosjetljivija kategorija”, kaže Kurtalić.

Početkom godine, iz Zavoda su najavili da će vršiti i masovno prikupljanje zdravstvenih legitimacija za penzionere, pozivajući ih da se obrate mjesnim zajednicama i udruženju penzionera TK, međutim do ovoga još nije došlo. Zastoj je napravljen, kako navodi Kurtalić, jer im Zavod penzijsko-invalidskog osiguranja nije dostavio spiskove penzionera sa minimalnim penzijama.

”Još uvijek od Zavoda za penziono čekamo spisak korisnika minimalne penzije na osnovu koje će se izraditi konačan spisak da bi i udruženja znala s čime raspolažu i mi ćemo se dogovoriti sa Udruženjem penzionera na koji način će se izvršiti prikupljanje zdravstvenih legitimacija, termini ovjere aplikacije premije osiguranja, oslobađajuće kategorije za penzionere koji su korisnici minimalne penzije”, ističe Kurtalić.

Kontaktirali smo i Udruženje penzionera TK, gdje su nam naveli da čekaju sastanak sa predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja kako bi znali naredne korake i dobili upute, koje bi mogli prenijeti svojim članovima.

(RTV Slon/ NKP.ba)

PODIJELI