Petak 13. i OV Kalesija: Za petak (13.oktobra) zakazan nastavak prekinute sjednice,...

Petak 13. i OV Kalesija: Za petak (13.oktobra) zakazan nastavak prekinute sjednice, opozicija tvrdi da se radi o samovolji načelnika koji provodi preko “14 ručica”

440
0
SHARE

30.septembra je započeta 7. redovna sjednica OV Kalesija, nakon što je zamjenik predsjedavajućeg prekinuo sjednicu uz obrazloženje da je neposredno pred početak sjednice, u manje od 24 sata, došlo do zapošljavanja nekih od vijećnika u javne ustanove u Kalesiji.

Većina od 14 vijećnika, okupljena oko načelnika Seada Džafića, je nakon prekida održala sastanak na kojem su donijeli zaključak da zamjenik predsjedavajućeg već sutradan (nedjelja) zakaže vanrednu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda – Izbor predsjedavajućeg OV, a da se sjednica održi već u ponedjeljak, dva dana nakon prekida redovne sjednice.
U nedjelju je čak bila i otvorena zgrada Općine, a nakon što zamjenik predsjedavajućeg nije zakazao sjednicu do podne, to je uradio ovlašteni predstavnik 14 vijećnika.

Sjednica je održana 2.oktobra (ponedjeljak), gdje je 14 vijećnika za novog predsjedavajućeg izabralo Enesa Idrizovića, aktuelnog vijećnika Nezavisne liste S.Dž. , bivši vijećnik SDP-a.
Za ovu odluku su glasali: Nezavisna lista S.Dž. (4), SDP (4), ASDA (2), SBB (1) i 3 samostalna vijećnika.

Enes Idrizović

 

Nakon održavanja sjednice oglasile su se i parlamentarne stranke u OV Kalesija koje nisu prisustovale vanrednoj sjednici, koje i dalje tvrde da je sjednica bila nezakonita, odnosno da je prekršen Poslovnik o radu OV, koji je predviđao da zamjenik predsjedavajućeg imao rok od 20 dana da zakaže vanrednu sjednicu po zahtjevu pomenutih vijećnika okupljenih oko načelnika.

Novi predsjedavajući OV Kalesija, Enes Idrizović, je za već za petak (13.oktobra) zakazao nastavak prekinute 7. redovne sjednice.

Kako saznaje NKP.ba, postoji mogućnost da će ovoj sjednici ponovo prisustvovati “samo” 14 vijećnika okupljenih oko općinskog načelnika, tačno onoliko koliko je potrebno da se donose odluke.
Na dnevno redu sjednice i rebalans budžeta Općine Kalesija, a nikada do sada nije zabilježen slučaj da se o tome raspravlja i donosi odluka bez prisustva skoro svih vijećnika, odnosno bez prisustva opozicije.

Također, iz stranaka koje su opozicija nam je potvrđeno da su zatražili ispitivanje legalnosti održavanja vanredne sjednice, odnosno izbora predsjedavajućeg OV.
Kako navode, prvi korak je bio da se zatraži stav načelnika, odnosno da načelnik zatraži preispitivanje odluke, na šta se Sead Džafić oglušio.
Ono što predstavlja problem opozicionim strankama, što su nam potvrdili, jeste činjenica da od nadležne službe iz Općine za rad OV ne mogu dobiti zapisnike i ostalu potrebnu dokumentaciju kako bi se žalili većim instancama vlasti, koje bi odlučile o tome da li je trenutni rad Općinskog vijeća Kalesija u skladu sa zakonima u BiH, odnosno da li je na djelu samovolja općinskog načelnika koju provodi preko “14 ručica” u OV Kalesija.

 

(NKP.ba)