Peticija za smjenu načelnika Općine Kalesija: Podrška građana, ali i strah od...

Peticija za smjenu načelnika Općine Kalesija: Podrška građana, ali i strah od ličnog potpisa

142
0
SHARE

kalesija protestiVal  protesta bh. građana koji je krenuo iz Tuzle brzo se raširio i u ostale gradove, a 10. februara ispred zgrade Općine Kalesija na protestima se pojavilo oko 600 građana sa područja ove općine (Pogledajte FOTO).

Protesti su trajali i naredna tri dana, ali svakim danom je opadao broj građana na ulicama.
Mnogo je razloga zbog čega su „propali“ protesti u Kalesiji, ali nakon protesta jedno je sigurno – u Općini Kalesija, trenutno, nema opozicije vlasti.
SDP koji je tradicionalno jedina opozicija kalesijskom SDA koji proteklu deceniju suvereno vlada Kalesijom je sudjelovao u gušenju protesta u Kalesiji.
Rasim Omerović je nezadovoljne građane koji su došli na proteste nazvao narkomanima (POGLEDAJTE VIDEO).

Šta je u pozadini dešavanja da SDP u poptunosti prešuti, pa čak i osudi demontrante koji su u svojim zahtjevima iznijeli upravo stvari za koje se proteklih godina zalagao SDP (smanjenje plate načelniku, volonterski rad predsjedavajućeg OV Kalesija, povećanje fonda za stipendiranje studenata…) , nije poznato javnosti u Kalesiji.
Ipak činjenica je da su još od prvoga dana SDA aktivisti, ali i aktivisti SDP-a, radili na razjedninjavanju među demonstrantima, što će potvrditi učesnici koji su na protestima ostali do posljednjeg dana, ali i oni koji su sa strane posmatrali demonstracije a u istima nisu učestovali jer su, kako su potvrdili u  razgovoru,  čuvali svoj posao koji je mogao biti ugrožen ukoliko javno pokažu svoje nezadovoljstvo.

Oni najuporniji su nakon demonstracija pred zgradom Općine nastavili aktivnosti, a Općinskom vijeću Kalesija su uputili konkretne zahtjeve,  a ukoliko iste OV ne bude razmatrao na narednoj sjednici (27. februara) neformalna grupa građana „Kalesijsko proljeće“ najavljuje nove proteste, koji bi prema njihovim najavama okupili daleko veći broj nezadovoljnih građana (Pogledajte OVDJE).
rasim omerovic RUS
Nakon protesta na ulici, „Kalesijsko proljeće“ je pokrenulo potpisivanje peticije za smjenu Rasim Omerovića, načelnika Općine Kalesija.
Da bi ista „pila vode“ potrebno je skupiti 10% od biračkog tijela Općine, a na dan 18.2.2014. broj punoljetnih osoba na području Kalesije iznosi 31.701 osoba.
Za manje od sedam dana broj potpisnika peticije je prešao brojku 2.000, što je više od polovine potrebnih potpisa, potvrdio je za NKP.ba Mustafa Belko, jedan  od vođa neformalne grupe građana  „Kalesijsko proljeće“, koji je dodao da potpisnici peticije dolaze iz svih mjesnih zajednica sa područja Općine.

Ipak, aktivisti koji na terenu obilaze domaćinstva i prezentiraju cilj peticije doživljavaju mnoge neprijatnosti i probleme. Nekoliko osoba je odustalo od iste, a mnogi građani iako podržaju smjenu načelnika Omerovića zbog straha ne žele potpisati peticiju.

Veliki broj građana podržava peticiju, ali se plaše da ukoliko njihovo ime bude među potpisnicima da isti spisak ne dođe do onih koji bi im se osvetili na neki način. Razumijem njihovu zabrinutost, ali ovjeren spisak potpisnika peticije će biti dostupan isključivo Općinskoj izbornoj komisiji, koja je pod zakletvom da čuva takve podatke“ – govori Mustafa Belko.

„Nekoliko vlasnika manjih firmi nam je otvoreno priznalo da podržaju smjenu načelnika, ali da istu ipak ne smiju potpisati kako ne bi imali problema. Takvim ljudima nećemo nuditi da potpišu peticiju ukoliko sami ne budu insistirali na tome. Nažalost, dobijamo informacije da su u akciju razbijanja peticije uključeni mnogi, ali ćemo ustrajati u našoj nakani“ – dodaje Belko.

„Kalesijsko proljeće“ planira prikupiti što više potpisnika peticije za smjenu općinskog načelnika, najmanje 3.700, te istu predati na provjeru  Općinskoj izbornoj komisiji.

Vijećnici koje su građani  Kalesije izabrali ignorišu zahtjeve nezadovoljnih građana, pa nas zanima da li će ignorisati kada na stol dobiju potpise hiljadu građana.
Barem će se izjasniti da li su na strani građana, ili su samo dio mašinerije koja nas godinama vodi dobro ugaženom stazom
“ – poručili su iz neformalne grupe građana „Kalesijsko proljeće“.

 

— Za više informacija o peticiji za smjenu načelnika općine Kalesija možete dobiti na broj telefona;
061/731-828 (Mustafa Belko)

 

(NKP.ba)