Pismo predškolske ustanove “Vedi Princ” Kalesija prema općinskom načelniku: Za nastavak rada...

Pismo predškolske ustanove “Vedi Princ” Kalesija prema općinskom načelniku: Za nastavak rada će biti neophodna pomoć Općine…

993
0
SHARE

Na adresu portala NKP.ba je stiglo pismo direktora privatne predškolske ustanove “Vedi Princ” Kalesija.
Podsjećamo, Kalesija je jedna od rijetkih općina koja nema javnu predškolsku ustanovu, pa u Kalesiji djeluje privatna predškolska ustanova, koja radi u skladu sa programom kao i javne ustanove.

Zbog mjera prevencije od koronavirusa ova ustanova je, kao i ostale školske ustanove, zatvorena, a zbog neizvjesnosti oko nastavka rada ovoj predšjolskoj ustanovi prijeti zatvaranje. Osim problema za veliki broj djece, odnosno njihovim roditeljima, to bi značio i gubitak radnih mjesta.

Mnogi roditelji su već zabrinuti da li će nakon ovoga Kalesija imati barem privatnu predškolsku ustanovu.
Neki od roditelja su spremni pružiti i finansijsku pomoć, ali za nastavak rada ove ustanove će biti neophodna pomoć Općine Kalesija.

  • U nastavku prenosimo pismo predškolske ustanove VEDI PRINC u cjelosti i bez izmjena, a isto će biti dostavljeno na adresu Općine, odnosno do općinskog načelnika…

Na osnovu Naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva broj: 01-33-1472/20 od 12.3.2020. godine, naloženo je kantonalnim kriznim štabovima da na području kantona obustave rad dječijih vrtića.
U skladu sa Naredbom obustavljen je rad javnih i privatnih predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona, počev od 13.3.2020. godine.

Zbog vrste djelatnosti i prirode posla kojim se bavi naša ustanova za odgoj i obrazovanje djece predškolske dobi, te 10 radnika koje zapošljavamo i vanjskih saradnika, kao i činjenice da smo zbog pojave pandemije koronavirusa na osnovu izdatih naredbi i mjera nadležnih kantonalnih i federalnih Kriznih štabova i Ministarstava bili prisiljeni obustaviti naš daljni rad, već određeni vremenski period trpimo ogromne finansijske gubitke praćene drastično smanjenim obimom posla, zbog čega nismo i ne želimo da se dovedemo u situaciju da moramo donijeti takve odluke da bilo kojeg od naših zaposlenika ostavimo bez posla raskinuvši radni odnos sa njima, obzirom da smo mi vrlo socijalno osjetljivi i društveno odgovorani poslodavaci.

U skladu sa mjerama i odlukama koje su donijete na sjednicama Vlade F BiH, sjednicama Kantonalnih vlada i Kriznih štabova, obraćamo Vam se sa molbom, da nam pomognete sanirati posljedice izazvane pandemijom koronavirusa koje će nam pomoći da zaštitimo prvenstveno svoje radnike a potom i poslovanje u određenom segmentu.

Naše postojanje i djelovanje u društvu nije zanemarljivo, naime radi se o jedinoj predškolskoj ustanovi u našoj općini koja se bavi odgojem i obrazovanjem djece predškolske dobi koja zapošljava 10 radnika, kako odgajatelja tako i stručnih saradnika.
Obzirom da se naša ustanova samofinansira i da sve naše prihode ostvarujemo putem uplata roditelja za boravak djece dalji opstanak bez pomoći odgovornih institucija je upitan.
Kako nam je već od 13.marta obustavljen rad zbog pandemije,od 01.04.2020. godine svako radno mjesto je upitno jer za dalje isplate sredstava nemamo.
Znamo da su mnogi privrednici dovedeni u tešku situaciju, ali s obzirom na specifičnost djelatnosti naše Ustanove, smatramo da je nužna pomoć Općine u njenoj održivosti i opstanku, te se nadamo Vašoj hitnoj pomoći i brzom odgovoru zbog našeg daljeg postupanja po pitanju ovog problema.

Svaki vid finasijske pomoći u ovom trenutku bi nam dobro došao koji se može uplatiti na transakcijski račun broj:1413895320013665Bosna Bank International DD Sarajevo

U nadi da ćete razmotriti našu molbu i shvatiti ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo, unaprijed zahvalni.

U Kalesiji, dana 30.03.2020. godine.

PRIVATNA PREDŠKOLSKA USTANOVA „VEDI PRINC“

(NKP.ba)