PODIJELI

Prekinuta je 22.redovna sjednica općinskog vijeća Kalesija. Nastavak će biti zakazan u narednim danima, nakon sjednice Kolegija Općinskog vijeća.

Razlog prekida je nepostojanje vijećničke većine, iz koje su, na ovoj sjednici, “iskočili” vijećnici SDP-a.

Naime, nakon usvajanja dnevnog reda jednoglasno je usvojena Odluka o raspisivanju referenduma za osnivanje MZ Hrasno Gornje.

Međutim, da sjednica ne ide željenim tokom vidjelo se prilikom izjašnjavanja po Odluci o razrješenju i imenovanju predsjednika Upravnog odbora Javne ustanove Centar za socijalni rad Kalesija. Odluka nije usvojena s obzirom da je samo 12 vijećnika glasalo ZA predloženu Odluku, dok je 14 vijećnika bilo suzdržano. Među suzdržanim bilo je i 5 vijećnika SDP-a.

Uslijedilo je nekoliko pauza s ciljem usaglašavanja stavova.

Nakon što predstavnici dosadašnje vijećničke većine (Nezavisna lista Sead Džafić, SDP, BPS, SBiH i A SDA) nisu postigli dogovor Mensur Hukić, predsjednik kluba Nezavisne liste Sead Džafić, je predložio prekid sjednice.

Većina vijećnika je podržala ovakav prijedlog i odlučeno je da se sjednica prekine.

  • – Da li se radi o principijelnim stavovima, ili se ponovo radi o “poličkoj trgovini”, svakako da će biti poznato narednih dana.
    Podsjećamo, i ranije su vijećnici SDP-a na sličan način prijetili napuštanjem većine okupljene oko načelnika, ali se situacija veoma brzo smirivala jer bi se ispunili njihovi zahtjevi.
  • Da li je načelnik, kojem je od početka mandata najvažnije imati “većinu” u OV, ovoga puta izgubio kontrolu u OV, ili će SDP-u brzo pronaći zamjeni – biće poznato u narednim danima…

(NKP.ba)

PODIJELI